2024. április 18., csütörtök

Új igazgató, új elképzelések

Tető- és pincejavítás a tervek között a kishegyesi általános iskolában

A 2017/2018-as iskolaév az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában azzal ért véget, hogy Hajvert Ákos iskolaigazgató távozott az intézmény éléről. A helyére Fülöp Valentin került, aki 2006 óta dolgozik az intézményben. Kilenc évig kisegítő tagozatban tanított, majd informatikatanárként folytatta a karrierjét. Fülöp lapunknak elmondta, hogy az igazgatói poszt megpályázása nem volt egyszerű döntés a részéről.

Fülöp Valentin (Lakatos János felvétele)

Fülöp Valentin (Lakatos János felvétele)

– Elég sokáig gondolkodtam, hogy megpályázzam-e, mert én igazából a tanítást szeretem és a gyerekekkel való foglakozást. De 2-3 kör is lement eredmény nélkül az igazgatói pályázaton, ezért végül úgy döntöttem, hogy megpályázom. Nem akartam, hogy igazgató nélkül maradjunk. Rögtön a mélyvízbe kerültem, a ballagás és az érettségi előtt vettem át ugyanis a posztot. Az új tanév is nehézséggel kezdődött: nem készültek el a tankönyvek magyar fordításai az első és az ötödik osztály számára. Ráadásul új tanterv lépett életbe, úgyhogy a régi könyvekből dolgoztunk új tanterv szerint – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy ez sokkal nagyobb leterhelést jelent a tanárok számára.

Fülöp Valentin egy folyamatban lévő ablakcsere közepette vette át az iskolát. Ez a munka tartományi pénzből folyt, de a kivitelező hanyag munkát végzett, és a felügyelő nem vette át a projektumot. Hosszasan elhúzódott, mire a vállalkozó minden hibát kijavított, és csak nyár végére zárult le a munka. Emellett saját erőből is sikerült kisebb munkálatokat elvégezni – mondta az igazgató, majd arról is szólt, hogy komoly terveik vannak.

– A nyár folyamán lecseréltük a folyosók világítását. Új lámpákat raktunk fel, energiatakarékos LED égőkkel. Ez megtakarítást fog jelenteni, persze az lenne az igazi, ha a tantermekben is ugyanezt meg tudnánk csinálni. Az viszont már jelentősebb összegbe kerülne, így várunk a pályázati lehetőségre. Saját forrásból sikerült megjavíttatni két pumpát a kazánházban, emellett apróbb betonozásokra és padfelújításokra is sor került. Ami a terveket illet, több dolgot is célul tűztem ki, amikor elvállaltam ezt a posztot. Ez egyik ilyen dolog a tornaterem tetőszerkezetének a cseréje. Ezt minden évben javítjuk, de egyre több helyen ázik be. Mivel gumi borítású a padlózat, ezért a becsöpögő víz hatására olyan lesz, mint a jégpálya. Ezt is csak pályázati úton tudjuk majd megoldani, mert csak a tervrajz elkészítése 400 ezer dinár. A másik jelentősebb terv az iskola pincerendszerének a szanálása. Ott az a probléma, hogy a tavaszi és az őszi időszakban rendszeresen feljön a talajvíz, olykor 30 centi víz is áll a pincében. Erre vonatkozóan már létezik kész tervünk, most keressük hozzá az alkalmas pályázatot. A harmadik elképzelés az iskola konyhájának alkalmassá tétele, hogy valóban konyhaként működjön. Jelenleg csak uzsonnakiadó helyiségként funkcionálhat, és nagyobb fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy pl. a napköziseknek ebédet tudjunk főzni – számolt be az igazgató.