2024. március 28., csütörtök

Meglepetésre készül a Puskás Akadémia

A válogatott-futballvalóság után folytatódik az NB I., a Fradi Felcsútra látogat

A szomorú válogatotthét után visszatér az élet az OTP Bank Ligába, ahol nem valószínű, hogy drasztikusan emelkedne a nézőszám a nemzeti csapat teljesítménye után.

2016-ban még a budapesti Nagykörúton vonultak az emberek, és éltették a csapatot a nagyszerű, erőn felüli Európa-bajnoki teljesítmény után. Azóta azonban ismét visszasüllyedt a saját szintjére a válogatott: Georges Leekens után hiába jött a végtelenül szimpatikus Marco Rossi, az eredményeket egyelőre ő sem tudta produkálni.

A Nemzetek Ligája kissé áttekinthetetlen rendszere pluszlehetőséget kínált a 2020-as Eb-szereplés kivívására, amely elsősorban azért lenne fontos, mert a még fel nem épült új Puskás Ferenc Stadionban is rendeznek mérkőzéseket. És milyen jó lenne hazai közönség előtt Európa-bajnokságon szerepelni!

A görög, finn, észt hármas láttán a sorsoláskor az volt a cél, hogy ez a csoport nyerhető (ez nem csupán feljutást jelentene a C divízióból, de esélyt a végső Eb-részvételre), ehhez képest a csapatnak a kiesés ellen is küzdenie kell, olyan gyengén teljesít. A szeptemberi, Görögország elleni hazai győzelem után a csapat előbb kikapott az athéni visszavágón 1:0-ra, majd Tallinnban 3:3-as döntetlent ért el. Pedig a magyar szurkolók mindent megpróbáltak, de hiába énekelték a 2016-os slágert, az éjjel ezúttal sajnos korán véget ért. Olyannyira, hogy az első három meccsükön gólt sem szerző észtek már arról álmodnak, hogy november 15-én nyernek Budapesten, és elmozdulnak a csoport utolsó helyéről. „Kihívás, de nem lehetetlen küldetés” – írta a Postimees című napilap.

Ebből a mélységből még az NB I. „szupermérkőzéseivel” is nehéz lenne kikecmeregni, pedig a hétvégi, 11. fordulóban mindjárt egy felcsúti rangadó következik: a 9. helyen álló Puskás Akadémia a listavezető Ferencvárost fogadja. A Fradi legutóbb 2015-ben nyert a Pancho Arénában, azóta két döntetlenre futotta csak erejéből. A legutóbbi fordulóban az Üllői úton 2:2-t játszott a Debrecennel, a Puskás Akadémia két győztes meccs után 2:0-s vereséget szenvedett az Újpest otthonában. Bár a mérkőzés esélyesének a zöld-fehérek számítanak, a felcsútiak abban reménykednek, hogy a válogatottszünetben rendezték a sorokat, és a klub története során sikerül másodszor legyőzni a rekordbajnokot.

A forduló rangadóját az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik, ahol a harmadik helyen álló MTK a második Honvédot fogadja. A hazaiak győzelemre készülnek, hiszen akkor megelőznék a riválist a tabellán. A legutóbbi huszonegy, Honvéd elleni mérkőzésen, amikor az MTK volt a pályaválasztó, mindössze kétszer szenvedtek vereséget a hazaiak, azaz a statisztika is Feczkó Tamás csapata mellett van.

A Debrecen a Paksot fogadja, és Loki-siker esetén szintén helycsere történik a tabellán. A Tolna megyei együttes viszont bízik a nagyszerű szériájában: sorozatban hét bajnokin nem szenvedett vereséget, zsinórban hármat meg is nyert, összesen tizenhat pontot gyűjtött eddig, amivel a negyedik helyen áll.

Az utolsó helyen álló Haladás a Vidit fogadja, és a szombathelyiek nagyon remélik, hogy Horváth Ferenc vezetésével sikerül elmozdulniuk az alsó régióból. „Nem nagyon szeretnék a kiesésről beszélni, remélem, a játékosaim sem. Szeretem a pozitív dolgokat, ezt próbálom beléjük is sulykolni. Nagyon sok idő van még, sok minden lehet még változtatni” – nyilatkozta a szakember. A klub két légióst is igazolt a múlt héten: a 34-szeres grúz válogatott védekező középpályás, Murtaz Dausvili után Szombathelyre szerződött a ghánai–német támadó középpályás, Reagy Ofosu is.

A 11. forduló programja

Október 20., szombat: Kisvárda–Mezőkövesd (17 óra), Haladás–Vidi (17), MTK–Honvéd (17), Diósgyőr–Újpest (17), Debrecen–Paks (17), Puskás Akadémia–Ferencváros (19.30).