2024. március 29., péntek
EUROBAROMETER

Rekordszinten az EU támogatottsága

Egyértelmű és növekvő az Európai Unió támogatottsága a tagországokban, a megkérdezettek 68 százaléka hasznos dolognak tartja hazája tagságát, és ez a legmagasabb arány az elmúlt 35 évben – derül ki a Brüsszelben szerdán közzétett uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

A huszonnyolc tagállamban elvégzett reprezentatív felmérés szerint az európaiak 68 százaléka úgy véli, hogy országuk profitált az uniós tagságból, ez április óta négy százalékpontos növekedést jelent, és magasabb, mint 1983 óta bármikor. A válaszadók főként a gazdasági okokat emelték ki, illetve azt, hogy az EU segít biztonságos kapcsolatokat fenntartani más országokkal. A megkérdezettek 62 százaléka nemcsak hasznos, hanem összességében jó dolognak is tartja országa EU-tagságát.

Az EU támogatottságát mérő adatok közül szinte az összes emelkedett a 2016-os brit kiválási (Brexit) népszavazás óta, ami érzékelteti a növekvő aggodalmakat a Brexit hatásai miatt. A jelek szerint a referendum segített az integráció előnyeinek tudatosításában a kontinensen.

Az abszolút többség szinte minden tagországban arra szavazna, hogy hazája tagja maradjon az EU-nak, az ezt támogatók aránya átlag 66 százalék, csak a megkérdezettek 17 százaléka gondolkodna el a kilépésen. Egyedül két államban marad 50 százalék alatt a bennmaradást támogatók aránya: Olaszországban 44 százalék szavazna a maradás, 24 pedig a távozás mellett, Csehországban pedig 47 százalék áll szemben a 24-gyel. A dokumentumban rámutattak, hogy az Egyesült Királyságban a válaszadók 53 százaléka EU-párti, a távozni kívánó 35-tel szemben. Magyarországon a lakosság 61 százaléka szavazna igennel a maradásra, 17 százalék kilépne.

Valamelyest nőtt az elégedettség az EU demokratikus szerepével kapcsolatban is, az emberek 48 százaléka úgy érzi, hogy a szava számít. A megkérdezettek egyharmadának pozitív, egyötödének negatív, majdnem a felének pedig semleges képe van az Európai Parlamentről.

Magyarországon a lakosság 60 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, ez jelentős növekedés a tavalyi 50 százalékhoz képest. Az emberek 79 százaléka szerint az országnak előnyére vált a csatlakozás, miközben arányuk tavaly még csak 72 százalék volt. A válaszadók 7 százaléka rossz dolognak tartja a tagságot, 14 százalék pedig úgy véli, az ország nem profitált az EU-ból.   

Az általánosságban pozitív eredményű felmérésben részt vevőknek mintegy a fele azonban nem elégedett az EU által képviselt irányokkal, és hasonló az érték a saját hazájukra vonatkozóan is. Átlag 52 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban, a magyarok körében ez az arány 42 százalék. Magyarország és Horvátország kivételével az összes többi tagállamban nőtt az EU irányvonalát hibásnak tartók aránya.

„Az adatok rávilágítanak, hogy a kontinensen növekszik az EU-tagságból származó előnyöknek a megbecsülése. Még sok a feladat, csak további uniós együttműködéssel és összetartással lehet az emberek gondjaira, kérdéseire választ adni” – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a kutatás eredményeire reflektálva.