2024. április 25., csütörtök

Diák vérengzett az iskolában

Terrortámadásból többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki főiskoláján tegnap elkövetett, több életet követelő támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője közölte, a támadó, egy fiatalember, Vlagyiszlav Roszljakov, több embert agyonlőtt, és magával is végzett. Korábban az SZK és több más szakhatóság pokolgép robbantásáról számolt be.   

Szergej Akszjonov, a Krím köztársaság vezetője a Rosszija 24 hírcsatornával közölte, hogy a támadással a tanintézmény egyik 22 éves, negyedéves diákját gyanúsították meg, aki öngyilkosságot követett el. Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a támadás indítékait.

A helyi idő szerint dél körül bekövetkezett robbanásban 18-an életüket vesztették, mintegy félszázan pedig megsebesültek. Az áldozatok zöme diák. Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyen Olga Grebennyikova iskolaigazgató arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak. „Ez egy igaz terrorcselekmény, olyan, mint Beszlanban volt” – mondta, az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva. Grebennyikova nem volt az iskolában a vérengzéskor, csak hallomásból értesült a történtekről. Szemtanúkra hivatkozva a külföldre sugárzó RT televízió is arról számolt be, hogy kötött maszkot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a diákokra.