2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Erősödnek a szerb–szlovák kapcsolatok

Igor Mirović tartományi kormányfő ma Újvidéken fogadta Richard Rašit, a Szlovák Köztársaság beruházási és digitalizációs kérdésekben illetékes alelnökét.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

– A szlovákiai rangos vendég látogatása a jó együttműködést tükrözi, és alkalmat ad a kapcsolatok szorosabbá tételére, főképpen a mezőgazdaság, a felsőoktatás és a művelődés területén – jelentette ki Mirović. A találkozón azt állapították meg, hogy van lehetőség az információs technológiai és a digitalizációs együttműködésre is. Fontos, hogy a közös érdekű területeken mindkét részről ösztönözzék a fejlesztési ügynökségek, a gazdálkodók és a beruházók kapcsolatfelvételét.

A tartományi kormány székhelyén folytatott véleménycserén a Szerbiában élő szlovák nemzeti kisebbség helyzetére is kitértek.

– A tartományi kormány politikájának egyik célja, hogy felvegyük a kapcsolatot számos európai régióval. Ha pedig két baráti országról van szó, ebben az esetben Szerbiáról és Szlovákiáról, akkor sokkal könnyebb megvalósítani az együttműködés konkrét formáit is – szögezte le Mirović.

Richard Raši elmondta: a két ország hagyományosan jó és baráti kapcsolatokat ápol, és ennek alapján szeretnék építeni a közös jövőt.