2024. április 20., szombat

Az e-parlamentek jelentik a döntéshozás jövőjét

Svájci támogatással korszerűsítik a helyi képviselő-testületek munkáját

A digitalizáció és a polgárok döntéshozásba való erőteljesebb bevonása a feladata minden lokális parlamentnek. Korszerűsíteni kell a helyi szintű döntéshozást, lehetővé kell tenni azt, hogy az emberek felügyelhessék, ellenőrizhessék az általuk megválasztott képviselők munkáját – értettek egyet ma Újvidéken, a helyi képviselő-testületek első alkalommal megszervezett éves közgyűlésén, melyet a Tartományi Képviselőház üléstermében tartottak meg a svájci kormány küldöttségének és az ENSZ Fejlesztési programja tagjainak a jelenlétében. Értelemszerűen jelen voltak a szerbiai önkormányzatok képviselő-testületeinek a vezetői, tisztségviselői is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A fenntartható fejlődés szavatolása érdekében új, előremutató technológiákat kell alkalmazni – mutatott rá megnyitóbeszédében Damir Zobenica, a vajdasági parlament alelnöke. A fenntartható fejlődés nemzetközi programjának 16. célkitűzését nevezte igazán fontosnak, mely a béke megtartására, az igazságügyi rendszer fejlesztésére és az intézményekre vonatkozik. Ennek a célnak a keretében történhetnek meg a fejlesztések az intézményrendszeren belül – állapította meg, majd arra emlékeztetett, hogy Szerbiában már sikerrel zajlik ez az átalakulási folyamat. A digitális szolgáltatásoknak köszönhetően eddig 550 000 ügyintézés fejeződött be online platformon, ami mintegy 500 000 órányi várakozástól kímélte meg a hazai polgárokat.

A helyi parlamentek korszerűsítésének fontosságáról beszélt a későbbiekben Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. Az is lényeges ugyanakkor, hogy a képviselő-testületek egymással is szorosabb kapcsolatot ápoljanak, erre ad jó alkalmat az éves konferencia – mutatott rá. A polgároknak nemcsak a választások idején, hanem azt követően is a döntéshozási folyamat részének kell lenniük – emelte ki.

A Köztársasági Képviselőház már azt szorgalmazza, hogy közelebb hozza a munkáját a lakossághoz, megvitatják a polgárok beadványait, fogadónapokat is tartanak, és az interneten is lehetővé vált a kölcsönös kommunikáció – foglalta össze Veroljub Arsić, a szerb parlament alelnöke. Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes a demokrácia legmagasabb fokának nevezte azt, amikor az emberek részt vállalnak a döntéshozásban, ezért definiálni kell azokat a mechanizmusokat, amelyeknek köszönhetően a polgárok ellenőrző funkciójukat is teljesíthetik. A digitalizáció jelenti a legkézenfekvőbb megoldást – értékelte. Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondása szerint mi a digitalizáció éráját éljük, még akkor is, ha nem is érzékeljük minden pillanatban. Egy ez társadalmi átalakulási folyamat – értékelte – ami által könnyebbé válik mindenkinek a munkája, s ezzel együtt a polgárok ügyintézése is.

Sascha Müller, a svájci kormány demokratikus irányítással foglalkozó szektorának vezetője szerint alacsonyabb szinten kell döntéseket hozni, így közelebb kerülünk a polgárokhoz. A parlamenti munka digitalizálását svájci támogatással már elvégezték Nagybecskereken és Pancsován, a következő lépésben Vrnjačka Banja és Leskovac kap e-parlamentet. Steliana Nedera, az ENSZ Fejlesztési Programjának megbízott szerbiai képviselője felszólalásában a döntések átláthatóságának, ellenőrizhetőségének fontosságáról szólt.