2024. március 29., péntek

„A Terazijén kell őket felakasztani”

A Dveri elhatárolódott Nogótól, az ügyészség pedig eljárást indított a kijelentései miatt

Srđan Nogo, a Dveri mozgalom parlamenti képviselője egy internetes csatornának adott nyilatkozatában a migránskérdésről beszélve kiemelte, hogy ő azt a politikát támogatja, amely az ország nemzeti összetételének megőrzésén alapul, mint ezt Magyarország, vagy Lengyelország teszi. Hozzátette azt is, hogy információi vannak azzal kapcsolatban, hogy Ana Brnabić kormányfő már ratifikálta a dublini rendeletet, amelynek értelmében az egységes, európai szintű ujjlenyomat-adatbázis alapján az EU területére illegálisan belépett menedékkérőt abba a tagállamba irányítják vissza, amelyen át belépett az EU területére. Nogo szerint ennek következményeként migránstömegek visszatérésével lehet számolni, és emiatt a kormányfőt és az államfőt akasztással fenyegette meg.

Nogo a nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a belügyminisztérium adatai alapján 2011 és 2016 között csaknem 700 ezer migráns kért menedékjogot Szerbiában, ám közülük senki nem maradt itt, hanem Nyugat felé folytatta útját. Becslései szerint 2017-ben és 2018-ban ez a szám már egymillió fölé emelkedett, és emiatt veszélyesnek tartja a dublini rendelet aláírását, illetve ratifikálását, mert ezáltal jóváhagyta az egymillió migráns visszatoloncolását Szerbiába.

– Ha aláírta a dublini rendeletet, Ana Brnabićot azon nyomban fel kell akasztani a Terazijén, mellé pedig Aleksandar Vučićot – mondta a műsorban.

A halálos fenyegetésére Ana Brnabić és Aleksandar Vučić is reagált. Brnabić elmondta, Szerbia nem írta alá a dublini rendeletet, illetve nem hagyta jóvá azoknak a migránsoknak a befogadását, akiknek a menedékjogi kérelmét az Európai Unió visszautasítja.

– Úgy látom, a Szövetség Szerbiáért koalíció @SavezZaSRB Twitter-oldalának bizonyos követői olvasási gondokkal küzdenek, hát arra kérem a többieket, hogy meséljék el nekik: a dublini rendelet az EU-tagállamokra vonatkozik, Svájcra, Norvégiára, Izlandra és Lichtensteinra. Szerbia nem ratifikálta és nem is ratifikálhatja azt – emelte ki a kormányfő saját közösségi oldalán, majd arra is rámutatott, hogy a fenyegetést sem lehet komolyan venni, csakúgy mint a kimondott állításokat sem.

Aleksandar Vučić államfő azonban már élesebben reagált. Kiemelte, az nem okoz gondot, hogy valaki őt fenyegeti meg, de senki nem engedheti meg magának, hogy nőt fenyegessen. Szégyenletesnek nevezte, hogy Nogo kijelentésére még az egyenjogúsági szervezetek sem reagáltak, és nem védték meg a kormányfőt a sértegetésektől és a fenyegetésektől.

–  A fenyegetéssel komolyabban kell foglalkoznunk, nem leszámolás formájában, hiszen az az ő stílusuk, hanem komoly politikával fogjuk bebizonyítani, mennyire értelmetlenek az állításaik – mondta Vučić az újságíróknak.

Srđan Nogo kijelentései miatt a Felső Ügyészség elővizsgálati eljárást indított. A Dveri mozgalom ugyanakkor közzétette, fegyelmi eljárást indítanak a parlamenti képviselőjük ellen, és más intézkedéseket is végrehajtanak. Boško Obradović, a Dveri mozgalom elnöke teljes mértékben elhatárolódott párttársa kijelentéseitől.

A fenyegetésre több reakció is érkezett, így Zorana Mihajlović kormányalelnök is a leghatározottabban elítélte a hallottakat, és arra kérte az illetékes szerveket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a fenyegetés kapcsán.

– Mindig védelmezőként lépek fel, és fellépek azok ellen, akik a politikájukat az erőszakra, sértegetésre, rágalmazásra és közönségességre alapozzák. Ezzel a halálos fenyegetéssel a Dveri még egyszer bebizonyította, milyen politikát folytat a Szövetség Szerbiáért ellenzék – áll Mihajlović közleményében.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke is saját közösségi oldalán ítélte el Nogo kijelentését, és arra szólította fel politikustársait, hogy sürgősen hagyjanak fel a verbális erőszakkal. Szavai szerint Nogo botrányos megnyilvánulása csak az országban jelen levő politikai kulturálatlanságot bizonyítja.

Brankica Janković, a nemek egyenjogúságának biztosa megengedhetetlennek nevezte Srđan Nogo halálos fenyegetését, és nyomatékosította, hogy a politikai egyet nem értés nem lehet ok az erőszakra való felhívásra, és különösen nem adhat okot az állami hivatalnokok kivégzésére. Kiemelte, Szerbia jogállam, így támogatásának adott hangot az ügyészség gyors reakciója kapcsán.