2024. április 16., kedd

Robotok, mobilalkalmazások tanórán

Nemzetközi interdiszciplináris tanácskozás folyik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Elvándorláskultúra-Közösségmegtartás-Oktatás címmel nemzetközi interdiszciplináris konferenciát tartanak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A ma kezdődött rendezvény keretében három tudományos tanácskozás folyik egyidejűleg, melyek az elvándorlás, a metodika, valamint az oktatásinformatika témaköreit járják körül. Az eseményen 6 ország 71 előadója vesz részt.

Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese lapunknak elmondta, hogy a rendezvény egy konferenciasorozat része. A három tudományos tanácskozás közül az interdiszciplináris konferencia a legrégebbi, és több területet ölel fel. A módszertani tanácskozás során mindegyik tantárgyat körüljárják, a résztvevők is különféle szakterületek képviselői közül kerülnek ki. Megjegyezte, hogy ez az ötödik IKT-konferencia a kar történetében. Ennek során az előadók megosztják a kutatási eredményeiket, saját meglátásaikat, tapasztalataikat. A konferencia többnyelvű, hiszen magyar, szerb, horvát és angol nyelven folynak az előadások. A szimultán tolmácsolás biztosított. Reggel 9-től 13 óráig az érdeklődők megtekinthetik a Korszerű Oktatástechnológiai Kiállítást, mely a kar földszintjén, a 3-as számú teremben várja a látogatókat. Az intézmény hallgatói legkorszerűbb oktatástechnológiai eszközöket mutatják be. Nagyon népszerű az egyszerű, programozható robotok, a mobilalkalmazások használata a tanórákon, és segítségükkel remekül fejleszthető a gyermek térlátása, problémamegoldó készsége. Ezek által arra törekednek, hogy játékos eszközökkel vezessék be a diákokat a programozás alapjaiba. Az eszközöket bemutató hallgatók nagyon régóta foglalkoznak az IKT-eszközök fejlesztésével, mintaórákat és pilot képzéseket is tartottak már ennek kapcsán.

Dr. Ivanović Josip, a kar dékánja megnyitóbeszédében kiemelte a konferencia aktualitását, mivel a nagymértékű elvándorlás miatt azt tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb a gyermek és a fiatal. Emiatt térségünk demográfiai térképe is megváltozik. A szervezők úgy gondolták, hogy ennek szellemében rendezik meg az idei tudományos tanácskozást, kiegészítve a már megszokott oktatási területekkel.

Dr. Horák Rita dékánhelyettes elmondta, hogy a csütörtöki napon az interdiszciplináris konferencia előadásaival kezdődött az esemény, majd a délutáni órákban indult el az IKT-konferencia, amely holnap, pénteken is folytatódik. Az érdeklődők e napon vehetnek részt a módszertani tanácskozáson.

Tegnap az interdiszciplináris konferencia plenáris előadását dr. Sorbán Angella szociológus tartotta Nyugatról haza: A munkaerő-vándorlásról és a visszatérő migrációról munkacímmel. Az előadása során hangsúlyozta Kelet és Nyugat értékrendjének, illetve a társadalmi diskurzusnak a normalizálódását, továbbá a sztereotípiák és a megbélyegzés csökkenését. Szerinte felértékelődött a nyelvtudás, a kétnyelvűség és az államnyelv ismerete a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során. Kiemelte a hálózatkutatás fontosságát, valamint a kortárs román és erdélyi irodalmi diskurzusba is betekintést adott az érdeklődőknek. A kutató egyetért azzal a gondolattal, mely szerint ne a személyek, hanem a tudás találjon vissza a hazába.