2024. április 24., szerda

Ott volt a falu apraja-nagyja

Iskolanap volt Kispiacon – Ismét Móricz nevét viseli a kihelyezett tagozat

Az örök körforgásban vannak olyan részletek, amik vissza-visszatérnek. Amiket nem lehet egyik napról a másikra elfelejteni, vagy ha meg is próbáljuk, ha valóban hozzánk tartozik, úgyis velük marad. Ilyen a kispiaci iskola neve is, ami egykor Móricz Zsigmondét viselte, majd hosszú időn át más nevet kapott, és majdnem napra pontosan egy éve ismét a magyar irodalmi arcképcsarnok ikonikus alakját emlegetjük az iskola kapcsán.

Kedden délután sereglett össze a falu lakossága, hogy a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola kispiaci kihelyezett tagozatának napját méltóképp megünnepeljék. A Móricz Zsigmond nevét viselő általános iskola nemrégiben kapta vissza egykori nevét, így az ő jeles életeseményéhez kötötték az ünnepet. Éppen ezen a napon, október 16-án jelent meg az egyik legszívhezszólóbb novellája a Nyugat folyóiratban, ezért esett a választásuk erre a napra. A Hét krajcár ma is aktuális, mert olyan életbölcsességet tartalmaz, ami segít átjutni a mindennapok kemény, sokszor kétségbeejtő útvesztőin mégpedig kellő humorral, sok szeretettel, és megmutatja, hogy sokszor onnan érkezik a segítség, ahonnan nem is várnánk. A kispiaciaknak is segítségre volt szükségük, hogy a kis létszámú osztályaik is megmaradhassanak, erre is kitért beszédében Sárkány Dóra, aki az iskola egyik pedagógusaként üdvözölte az egybegyűlteket és szólt az iskola történelméről is.

Az igazgató, Szekeres Valentin ünnepi beszédét Vörös Túrú Anita olvasta fel, melyből kicsengett, hogy a közösségbe vetett hitnek mindig megvan az eredménye.

A magyarkanizsai önkormányzat képviseletében Nyilas Leonov Anita, művelődéssel megbízott tanácstag és Kávai Szabolcs, a magyarkanizsai községi tanács közoktatással megbízott tanácstagja volt jelen, aki miután gratulált az ünneplőknek, személyes élményét osztotta meg a helyiekkel, ami Kispiachoz kötődik.

Az ünnepi műsor természetesen a gyermekektől volt olyan szép, amilyen. A nyolcosztályos intézménybe 113 diák jár. Bemutatkoztak a legtehetségesebbek, és az volt látható, hogy Kispiacon mindenkit bevonnak a pedagógusok az ünnepbe, hisz minden gyermekben ott lapul a tehetség, a pedagógus dolga pedig az, hogy a felszínre hozza. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki részt vett, az iskola szinte minden tagja, valamint a művelődési egyesület tagjai, a néptáncosok is bekapcsolódtak. Az elsősök közül sokan a királyhalmi Ritmikal dance csoportban táncolnak, ők is bemutatkoztak. A zeneiskolások, a szavalókórus is fellépett, énekben és szavalatban, mókás helyzetjátékban sem volt hiány, ahol együtt örült kicsi a naggyal, szülő és pedagógus a gyerekkel.