2024. április 25., csütörtök

A számítástechnikáé a jövő

A négy év során nyolc különböző informatikai tantárgyat fognak tanulni a számítástechnikai szakirány diákjai – A zentai Bolyai Gimnáziumban jártunk

Idén új tagozatot indított a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium: a matematikai és a képzőművészeti szakok mellett a számítástechnika iránt érdeklődőket is várja az iskola.

Csikós Pajor Gizellától, a gimnázium igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a tagozatra 41 diák jelentkezett, közülük 19-en teljesítették a felvételi követelményeket, de voltak, akik végül mégis a matematika szakot választották. Az informatikai tagozaton így végül tizenöt diák kezdte meg középiskolai tanulmányait. Az igazgató azt is elmondta, hogy a nyolcadikos diákok matematikából felvételiztek:

– Ez nem ugyanaz a felvételiteszt volt, mint a matematikai tagozaté, nem is egy napon zajlott a kettő. Így azok a gyerekek, akik mindkét szak iránt érdeklődtek, szombaton is és vasárnap is felvételiztek. A felvételi rendszer központosított, nem is Zentán írták meg a tesztet a gyerekek, hanem Szabadkára utaztattuk őket. A feladatlap javítása is különbözik: az informatika tagozatra való felvételihez szükséges a gondolkodásmenet pontos leírása is, nem elég a helyes eredmény. Sok gyerek szereti fejből kiszámolni a végeredményt, de ahhoz, hogy megkapja a maximális pontszámot, hibátlan levezetésre is szükség van.

A számítástechnikai és informatikai tagozat megnyitásáról elmondta, hogy az ötlettől a megvalósításig a minisztériumon, a Tartományi Oktatási Titkárságon és a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül jutottak el, ami egy másfél tanévet felölelő folyamat volt.

– Egy új, harmadik szakirányt szerettünk volna nyitni. Természetesen olyan képzést akartunk nyújtani a gyerekeknek, amihez egyrészt mi, a meglévő tanári kar, értünk, másrészt ami a mai világban egy vonzó szakmát ad a gyerekeknek. Úgy gondoltuk, hogy manapság a számítástechnika és informatika az egyik leginkább fejlődő szakma, egyben az egyik legjobban megfizetett munkakör, mégpedig mind Szerbiában, mind Magyarországon, mind pedig a nagyvilágban. Úgy gondoltuk, hogy meg lehet nyerni a tehetséges magyar nyolcadikosokat Vajdaságban ahhoz, hogy egy itthoni tehetséggondozó középiskolát válasszanak.

Esztelecki Pétert, aki számítógépes rendszereket és a számítógépek alkalmazását tanítja a gyerekeknek, az oktatás sajátosságairól kérdeztük:

– Elméleti és gyakorlati órákat, blokkórákat egyaránt tartunk. A négy év során nyolc különböző informatikai tantárgyat fogunk tanítani a gyerekeknek, például számítógépes rendszereket, webprogramozást vagy adatbázis-kezelést. Az informatikai tantárgyak elég nagy részét teszik ki a teljes órarendnek. Két géptermünk van, mindkettő jól fölszerelt. Lesz egy harmadik is, ahol kiscsoportokban oktatjuk majd az informatikai tárgyakat. Az én óráimon egyénileg dolgoznak a gyerekek a számítógépükön, de ha valaki elakad, bármikor segítséget kérhet tőlem vagy egy diáktársától. Szoktam őket biztatni az utóbbira, hiszen előfordul, hogy jobban megértik egymás magyarázatát, mint az enyémet. Ezek kicsit zajosabb órák, szabadabb a hangulat.

Elmondta azt is, hogy szeret a gyerekekkel dolgozni, mert látja rajtuk az érdeklődést, ez pedig őt is motiválja.

Hegedűs Joshua Adára szeretett volna középiskolába menni, de a Bolyai gimnázium meggyőzte arról, érdemes az újonnan nyíló tagozatot választania:

– Azért iratkoztam ide, mert szeretem az informatikát. Jól érzem itt magam, érdekesek az órák. Tanulunk a számítógépek fizikai felépítéséről is, ami egy nagyon érdekes tantárgy, és tanulunk programozási nyelveket is, most éppen a C-t. Ezt a nyelvet én már korábbról ismerem, nekem ez egyelőre inkább ismétlés, itt majd akkor tanulok újat, amikor nehezebb dolgokra kerül sor. A délutáni emelt szintű informatika órán pedig logikát és dizájnt tanulunk, hogy jól működő és a vevőknek tetsző programot tudjunk írni.

Hozzátette, hogy nincsenek határozott elképzelései arról, mi lesz vele az érettségi után, egyelőre csak abban biztos, hogy tovább szeretne tanulni.

Az igazgató elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is november közepén szervezik meg a középiskola nyílt napját, amelyre elsősorban nyolcadikosokat várnak, de hetedikes diákokat is szívesen fogadnak.