2024. április 20., szombat

Köztársasági Kormány: Csökkent a szegénységi ráta

A 2006-ban jegyzett 8,8 százalékról 2017-re 7,2 százalékra csökkent a szegénységi ráta Szerbiában. Ezt mutatják az abszolút szegénységről szóló adatok – közölte Szerbia Kormánya. A testület megállapítása szerint éppen ezek a mutatók cáfolják a Demokrata Pártnak azt az állítását, hogy az állam semmit sem tesz a szegénység csökkentése érdekében.

A szegénységi arány alakulásával kapcsolatos újabb adatok arra utalnak, hogy 2014-től napjainkig folyamatosan csökken a szegénységi ráta, és az utóbbi években alacsonyabb, mint 2006-ban és 2007-ben volt. Ez elsősorban az előző és a mostani köztársasági kormány gazdaságpolitikai eredményeinek köszönhető, különösen pedig a pénzügyi konszolidációra irányuló lépéseknek és a reformoknak. 2018 második negyedében a munkanélküliség 11,9 százalékos volt, 2012-höz képest – amikor a gazdaságpolitikát éppen a Demokrata Párt irányította – gyakorlatilag megfeleződött – olvasható a kormányközleményben.

A Brnabić-kabinet hangsúlyozza, hogy a gazdasági reformok eredményei és a közpénzügyek stabilizálása lehetővé tette a szociális juttatások növelését is: 2010 és 2017 között a háromszorosára nőtt a legszegényebbek megsegítésére szánt költségvetési összeg. Ennek folytán 2017-ben nem kevesebb, mint 28 százalékkal csökkent a szegénységi ráta.

Azt, hogy a kabinet folyamatosan a szegénység csökkentésén és a legveszélyeztetettebb lakossági kategóriák megsegítésén munkálkodik, az a tény is bizonyítja, hogy 2014-ben, a pénzügyi konszolidációs intézkedések végrehajtásakor a legkisebb nyugdíjakat nem csökkentették. Az intézkedésekre pedig azért volt szükség, mert tarthatatlanná vált a helyzet az állam pénzügyeiben, és Szerbiát akkor csupán hónapok választották el a csődtől a Demokrata Párt, vagyis azok felelőtlenségének a következményeként, akik ma alaptalanul bírálják a hatalmat – szögezi le közleményében a kormány.

A Demokrata Párt (október 17-e, a szegénység elleni küzdelem világnapja kapcsán) azt közölte, hogy Szerbia több mint félmillió polgára szegénységben él, a Szerb Haladó Párt vezette hatalom pedig semmit sem tesz a szegénység megfékezéséért.