2024. március 29., péntek

A fehér kombi Zentán is járt?

Hétfőn állítólag a disznólerakodónál egy ötödikes kisfiút szólítgattak egy sötétített üveges kombiból – Az iskolaközpont igazgatója megerősített rendőri felügyeletet kér, és felhívja az isko

Futótűzként terjedt el Zentán a hír, hogy hétfőn délután egy, a Thurzó Lajos iskolából hazafelé tartó kisfiút egy sötétített üveges fehér mikrobuszból szólítgattak a disznólerakodónál, majd amikor a kisfiú sírva elkezdett hazafelé rohanni, a jármű bekanyarodott a Kossuth Lajos utcába a Tornyosi út irányába, és eltűnt. Az információt a kisfiú édesanyja, Tóth Hajnalka osztotta meg a közösségi portálon, és az emberek tömegével reagáltak rá.

A disznólerakodónál várakozott a fehér kombi (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A disznólerakodónál várakozott a fehér kombi (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az anyukával tegnap telefonon beszéltünk, és elmondta, hogy ötödikes kisfia egy óra körül hazafelé indult az iskolából, akkor történt az eset.

– Mindig az Európa pékség felé jön, hiszen arra lakunk, és amikor a disznólerakodónál jött el, a macskakövön álló fehér kombi elkezdett közelíteni felé, a sötétített üveget leeresztették, és valamit magyaráztak neki. Ő nem értette, ebből gondolom, hogy szerbül beszéltek hozzá, de annyira megijedt, hogy sírva hazafelé kezdett rohanni. A sarkon található pékségnél mert visszanézni, és azt látta, hogy a kombi befordul a Kossuth Lajos utcába a Tornyosi út felé – mondta az édesanya.

– A kisfiam hazáig rohant, otthon a tata várta, akinek kifulladva és zokogva mesélte, mi történt vele. Én kereskedőként dolgozom, és délutános voltam, így nem voltam otthon, de ők azonnal hívták a rendőröket, akik ki is jöttek, jegyzőkönyvet készítettek, majd feljelentést tettünk. A kisfiam megjegyezte, hogy belgrádi volt a rendszám, és egyessel kezdődött, amit a rendőröknek is elmondott. Nagyon megijedtünk, és elmondtuk a kisfiunknak, jól csinálta, hogy nem állt velük szóba, nem ment oda. Érdekes egyébként, hogy vasárnap, amikor jöttünk haza Tornyosról a búcsúból, beszélgettünk arról, hogy senki idegennel nem szabad szóba állni, mert már hallottunk ilyen esetről. Így elevenen élt benne az, amit mondtam, hogy senki idegennel ne álljon le. Kedden reggel bementem az iskolába, és elmondtam a történteket Tandari Ferenc igazgatóhelyettesnek, hogy értesítsék a többi épületet is. Őszintén mondom, meg vagyok ijedve, a fiamat most egy ideig nem is merem sehová sem egyedül elengedni. Kajakozik, és délutánonként edzése van, de mivel én egész héten délutános vagyok, szóltam az edzőjének, hogy a héten nem megy, mert én nem tudom elkísérni, egyedül meg nem merem elengedni – mondta a kisfiú édesanyja.

Fokozott felügyeletet kértek a rendőrségtől az iskolák környékén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Fokozott felügyeletet kértek a rendőrségtől az iskolák környékén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Urbán Zsuzsannát, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatóját, aki elmondta, kaptak értesítést a zentai tanfelügyelőtől, hogy tájékoztassák a szülőket arról, hogy médiahírek szerint több városban is láttak már olyan autót, mikrobuszt, amelyből gyermekeket csalogattak, és erre hívják fel a szülők figyelmét.

– Ezek komoly dolgok, és nem szabad őket félvállról venni, ugyanakkor nem is szabad felfújni. Október 4-én Zenta község tanfelügyelője tájékoztatott bennünket arról, hogy a tartományi oktatási titkárság utasítása szerint fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy újsághírek szerint több településen is voltak ilyen jellegű próbálkozások, de eddig nem történt baj, és ezt a szülőértekezleteken hangsúlyozni kell. A Kurir írásában belgrádi esetről volt szó, ahol fekete autót emlegettek, a Blic hírében szabadkai eset volt fehér mikrobusszal, ezeket az írásokat csatolták is nekünk. Mi értesítettük az épületek vezetőit, kérjék meg az osztályfőnököket, a tanítókat, hogy szülőértekezleten beszéljenek erről. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy a szülő elmondja a gyermekének, hogy senki idegennel nem szabad szóba állni, idegen autóhoz nem szabad odamenni, ha hívják, mert még ha nem is akar beszállni, egy kisgyermeket könnyen be lehet húzni az autóba. Teljesen mindegy, milyen autóból, milyen járműből hívják, nem szabad odamenni. Legjobb, ha a gyermekek csoportosan mennek haza az iskolából, vagy ha a szülők értük mennek. A Thurzó iskolánál hétfőn történtek után a rendőrségtől kértük, hogy fokozott felügyeletet biztosítson az iskolák környékén. Elküldtük nekik a csengetések időpontját, vagyis, hogy a diákok mikor jönnek ki az épületekből, és arra kértük őket, hogy járőrözzenek, hogy ha történt is ilyen jellegű próbálkozás Zentán, nem merjenek visszajönni. A rendőrséggel nagyon jó az együttműködésünk, biztosan a segítségünkre lesznek. Egyébként amióta a középiskolások is nálunk tanulnak, gyakrabban kijárnak az épületeinkhez, de kértük, hogy ezt a felügyeletet még fokozzák.

Urbán Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, hogy az iskolaközpont más épületéből még nem kapott hasonló értesítést, tehát nincs tudomása Zenta községben másik ilyen esetről.