2024. március 28., csütörtök
BEHIND THE SCREENS

A számítástechnika népszerűsítéséért

Második alkalommal szervezték meg a Behind the Screens elnevezésű informatikai rendezvényt a hétvégén Zentán, a BeeHome Közösségi Házban.

Első alkalommal a műhelymunkákon és a tanuláson volt a hangsúly, ezúttal a korábbinál nagyobb szerepet kapott a vetélkedés: a program felét a versenyszámok tették ki, a másik felét előadások, workshopok alkották.

A szervezők az Innobie csapatának tagjai közül kerültek ki, akik mindannyian szoftver- és applikációfejlesztők. Kiterjesztett valósággal kapcsolatos alkalmazást készítenek, számos versenyen megmérettették már magukat, a nyáron eljutottak a Microsoft Imagine Cup világbajnokságra is. A Behind the Screens rendezvény megszervezése kikapcsolódást jelent számukra, amivel szabadidejükben foglalkoznak. Az egész napos, sokszínű vetélkedőn tizenöt kétfős csapat vett részt, akik között mindössze öt lány szerepelt – tudtuk meg Apró Alexandrától, az egyik szervezőtől.

– A közvélemény még mindig úgy gondolja, hogy az informatika fiús dolog. A szervezők között is ez a helyzet: egy lány és hét fiú. De szerintem ez változóban van, egyre több lesz a lány – hangsúlyozta Alexandra, aki a versenyszámokról elmondta, azokat úgy állították össze, hogy egész napos színes programot nyújtsanak a részt vevő fiataloknak.

– Szétszedtünk egy számítógépet, és az abban lévő alkatrészeket kellett felismerniük, megmondani, hogy melyik mire való. Egy másik versenyszám az általános kvíz volt, amely a versenyzők informatikatudását volt hivatott felmérni. Itt olyan kérdésekre lehetett számítani, amiről az iskolában nem tanulnak, de a mindennapi számítógép-használat során szembesülnek vele. Ezenkívül informatikával kapcsolatos mémeket is fel kellett ismerniük, valamint a verseny részét képezte egy activity játék is, ahol számítástechnikával kapcsolatos fogalmakat kellett a csapatoknak lerajzolniuk, körülírniuk vagy elmutogatniuk.

A versenyzők számára díjakkal is készültek a szervezők: egy kisebb ajándékcsomagot minden csapat kapott, az első helyen végző SolidWorkers csapat tagjai pedig egy-egy tablettel is gazdagabbak lettek a vetélkedő végére.