2024. április 25., csütörtök

Döntéshozatal brači márvány mögött

Az újvidéki képviselő-testület épülete hamarosan új homlokzatot kap, kicserélik a gránit- és márványlapokat, felújítják a megrongálódott felületeket.

Az újvidéki képviselő-testület épületét 1960-ban építették, hamarosan felújítják a homlokzatát, és kisebb-nagyobb javításokat végeznek majd az épületen (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki képviselő-testület épületét 1960-ban építették, hamarosan felújítják a homlokzatát, és kisebb-nagyobb javításokat végeznek majd az épületen (Dávid Csilla felvétele)

Az önkormányzat versenypályázat útján kiválasztotta azt a vállalatot, amelyik kidolgozza majd a rekonstrukciós munkálatok ötlettervét, a Nenad Aleksić – Projektni biro Corrente NS iroda 107.000 dinárért (adó nélkül) készíti el a felújítási projektumot.

A versenypályázat szövegében többek között az olvasható, hogy a rekonstrukciós munkálatok során kicserélik majd a homlokzati márványlapokat, valamint az épület megrongálódott felületeit. Az irodaház homlokzatának egy része igen drága, brači márványból készült, ezért igényes, szakértői munkát követel.

Emlékeztetőül: Az újvidéki képviselő-testület épületét 1960-ban építették, először kerületi központként működött, majd később a városi parlament székhelye lett. Utóljára több mint egy évtizede végeztek felújítási munkálatokat az épületen, akkor megállapították, hogy az alagsorban a kettes és hármas bejáratnál süllyed a padlózat, ezért acélhuzalokkal megerősített betonlapokat helyeztek le. A 021.rs hírportál beszámol arról is, hogy ezenkívül az épületben akkor kicserélték a megrongálódott, elhasználódott márványlapokat is.

A felsorolt munkálatok mellett az összes ablak helyére újat tettek, új lifteket szereltek be, bemeszelték az egész épületet, felújították az illemhelyeket, új fűtési elosztóállomást is kiépítettek, szigetelték a tetőszerkezetet, felújították a villanyvezetékeket is, valamint az elavult vízvezeték-hálózatot is kicserélték. A nagyobb volumenű munkálatok között meg kell említeni még a képviselő-testület nagytermének 2016-ban történt felújítását, akkor új székeket helyeztek el, a mozgáskorlátozottak számára is könnyebben használható teret alakítottak ki, és új, elektronikus szavazási rendszert helyeztek üzembe.