2024. április 24., szerda

Társalgópontok nyílnak városszerte

Az önkormányzat és az elképzelésben résztvevő szervezetek illetékesei tegnap bemutatták, pontosabban felavatták azt a négy, szocializálódási előjelű, célszerűen kialakított helyszínt, amelyeket az Új helyek – mikrogranting elnevezésű projektum részeként építettek ki az Újvidék 2021 Alapítvány és az Idea vállalat együttműködésével.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A projektum célja az, hogy minimális urbanisztikai beavatkozással, polgáraink, azaz a környék lakóinak innovatív ötletei segítségével, felújítják az elhanyagolt közterületeket, és társalgásra, közös aktivitások megszervezésére alkalmassá tegyék őket. Az első ilyen, új helyet a Branimir Ćosić és a Turgenyev utca között található udvarrészben hozták létre. Az ünnepélyes átadáson többek között jelen volt Dalibor Rožić városi művelődésügyi tanácstag, Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 Alapítvány igazgatója és Nataša Pavlović, az Idea vállalat marketingszektorának igazgatója.

– Ez a projektum az Újvidék 2021 Alapítványnak köszönhetően jött létre, természetesen az újvidéki önkormányzat és Vajdaság Autonóm Tartomány támogatásával. Városunk 18 ilyen helyszínnel gazdagodott, 11 Újvidéken, a többi hét pedig Karlóca, Belcsény és Ürög területén található. Ezek a pontok több szempontból is jónak bizonyulnak, elsősorban a kulturális tartalmak decentralizálása tekintetében, a polgárokat a különböző történések alkalmával aktív részvételre serkentik. A projektum megvalósítása pozitív példa arra, hogyan tudnak jól együttműködni a köz- és a magánszféra, a civil szervezetek, a független művészek és a lakók – hangsúlyozta Dalibor Rožić.

Az önkormányzat mellett négy új helyszín rendezését és átalakítását az Idea vállalat is támogatta. Ez az üzletlánc szeretne jó szomszéd lenni, és hozzájárulni a helyi közösségek fejlesztéséhez.

– A Hiszünk az ötletben elnevezésű kampány keretében az Idea vállalat továbbra is támogatni fogja a kultúrát előtérbe helyező eseményeket és a társadalmilag fontos projektumokat – mondta Nataša Pavlović.

Az újonnan létrehozott vagy felújított terek, helyszínek ezentúl a polgárok igényeit szolgálják, de természetesen a színvonalas, kulturális programok helyszínei is lesznek az elkövetkező időszakban.

– Az Új helyek – mikrogranting projektum által a polgárok kis, urbanisztikai egységeket hoztak létre, amelyekben részt vettek az ötlettől a megvalósításig. Összefogtak azért, hogy megszépítsék lakóterületüket, és megteremtették saját, kulturális közösségüket – nyilatkozta Nemanja Milenković.

Az első helyszín megtekintése után a tegnapi nap folyamán az Új Kulturális Hagyaték Egyesület tagjai az újtelepi Nyírfaparkban, azaz a Dronjak fivérek és a Bata Brkić utcák közötti területen avattak fel egy új, szocializálódási pontot. A sétány mellett, a Bicioázis néven ismert pontnál is megnyílt egy helyszín, mely a kerékpárosok találkozópontjaként szolgál majd. A telepi Podunavska és a Heroj Pinki utca kereszteződésénél az Invictabike javaslatára alakítottak ki egy poligonszerű területet a kerékpárosok részére.