2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

Új kereszt a székesegyházon

A nagybecskereki székesegyház felújítási munkálatainak a leglátványosabb részét láthatták kedden délben a nagybecskerekiek: lélegzetelállító művelettel új kereszt került a Nepomuki Szent János templom tornyára. Az arany lapocskákkal befedett hetvenkilós keresztet és a keresztalmát a mesterek hétfőn akarták felemelni, de az erős szél meggátolta őket abban. A másfél hónappal ezelőtt elkezdett munkálatok a tervezett ütemben haladnak, az időjárás is kedvez a mestereknek.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Ma már hozzáfogtak az állványzat fölsőbb részének a lebontásához. Lecserélték a torony bádog fedését, hátravan még a kilátó tatarozása és tervben van a toronyóra digitalizálása.

Ahogy a munkálatok menetét felügyelő Zorica Grujić pancsovai építészmérnöktől hallottuk, a munkálatok másik nehéz része a régi keresztnek és a keresztalmának a levétele volt, mivel a mesterek nem tudták, hogy mi is vár rájuk. A keresztet csak kettőbe vágva bírták leszerelni.

– A kereszt új anyagból készült, mivel sajnos nem bírtuk visszatenni a régit. Együtt örülünk annak, hogy minden rendben lezajlott. Egy új kereszt sok mindent jelent. Lehet, hogy a mi életünkben is sok újat hoz majd – mondta a szakember.

A kereszt toronyra emelése nem volt egyszerű feladat (Fotó: Kecskés István)

A kereszt toronyra emelése nem volt egyszerű feladat (Fotó: Kecskés István)

Már 1332-ből vannak írásos adatok az első becskereki katolikus templom létezéséről, amelyet a török hódoltság után mecsetté alakítottak. Nagybecskerek újbóli betelepítése a török hódoltság után 1722-ben volt, az új templom építését pedig 1758-ban rendelte el Mária Terézia császárnő, de csak 1762–63-ban épült fel. A tornyot tűzvész pusztította és emiatt használhatatlanná vált, ezért a kincstár és Bonnaz Sándor csanádi püspök költségén, részben a hívek önkéntes munkájával 1863 és 1868 között Nepomuki Szent János vértanú tiszteletére új, nagyobb templomot építettek a régi helyére. A Nepomuki Szent János katolikus plébániatemplomnak 5 harangja van, amelyek 150 évvel ezelőtt szólaltak meg először. A plébániatemplom 1986 óta székesegyház. A székesegyház a harmadik katolikus templom a város főterén. A jelenlegi orgona 1907-ben készült Temesváron.

A jubileum központi rendezvénye a november 24-én bemutatott hálaadó szentmise lesz. A munkálatok eddigi menetéről holnap sajtótájékoztatón számol be Német László megyéspüspök.