2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Minden segítség jól jön!

Magyarkanizsa községben is családlátogatáson vettek részt a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Petkovics Márta és Bajusz Koncz Ágnes, Nyilas Leonov Anita koordinálásával, aki személyesen ismeri azokat a magyar ajkú, községbeli családokat, akiket hétfőn délután meglátogattak.

Erdélyi Tóth Edit és Ákos két pici gyermeket nevel, igazi lokálpatriótaként soha meg sem fordult a fejükben, hogy elköltözzenek Magyarkanizsáról. Itt találták meg az útjukat, a munkahelyüket, és itt nevelik a gyermekeiket, akik közül a kis Eszter az első osztály iskolapadjait koptatja, és mint mondta, az MNT beiskolázási csomagjából a Gőgös Gúnár Gedeon a legnagyobb becsben tartott könyve.

Tóthfaluban Utasi Jenő atyánál tettek látogatást, aki már több gyermek felkarolásával büszkélkedhet gyámként. Az embertelen körülmények közül kimentett Zsaklina első osztályba jár, felzárkóztatása nagy feladatot igényel, de mint a többi Tóthfaluban nevelkedett fiatal, minden bizonnyal ő is értékes tagja lesz a társadalomnak.

Oromon két családhoz kopogtattak be a Magyar Összefogás jelöltjei. A Pletikoszity családban két nagykorú, kivételes tehetségű fiatal is van. Johanna demonstrátorként és az Európa Kollégium lakójaként nagyon hálás a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hiszen – amint elmondta – nagy segítség volt az ösztöndíj és az olcsó lakhatás is gyógyszerészeti tanulmányai alatt. Árpád mechatronikát tanul, ő is az Európa Kollégium lakója. Édesapjuk, Tibor szerint a kollégium nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem biztonságérzetet is nyújt számukra.

A nagycsaládos Dukaiék három gyermeket nevelnek Oromon. Az anyuka a Szabadkai Közkórház intenzív osztályán dolgozik, míg az édesapa magánvállalkozó. A legnagyobb leányuk, Dorina most elsős a szabadkai építészeti karon. Ők is hálájukat fejezték ki, hogy ösztöndíjban részesülhet.

Mivel a Magyarkanizsa községbeli gyerekeknek köztudottan gyér a szerb nyelvtudásuk, Petkovics Mártától arról érdeklődtük, milyen lépéseket tesznek azért, hogy hatékonyabb legyen a szerb nyelv oktatása.

– A tantervet módosíttattuk. Két síkon folyik majd az oktatás, attól függően, hogy homogén vagy heterogén környezetben él a gyermek, ugyanakkor nagy hangsúlyt kapnak a szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamok is. A Magyarkanizsa községbeli körutunkon azt tapasztaltam, minden segítség jól jön a családoknak – nyilatkozta a Magyar Összefogás jelöltje.