2024. március 29., péntek

Gölöncsérműhelyt avattak Magyarkanizsán

Önkormányzati segítséggel került fedél a fogyatékkal élő személyek feje fölé

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ kiemelt feladata a fogyatékkal élő és mentálisan vagy fizikailag sérült fiatalokkal való foglalkozás.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A huszonöt főt segítő központ munkatársai egyebek mellett egy gölöncsérműhelyt is létrehoztak, és évek óta az ott tüsténkedők készítik például a futó- és úszómaratonra a serlegeket, emellett megannyi szép dísztárgy is kikerült már a kezük alól. Mindeddig egy bérelt helyiségben folytatták a tevékenységüket, nemrég azonban elkészült a központ udvarában az a kis épület, amelyben töretlenül dolgozhatnak. Az épületet hétfőn adták át rendeltetésének, a fiatalok, a szülők és a szakmunkatársak legnagyobb örömére.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója köszönetet mondott a támogatásért, hangsúlyozva, rendkívül fontos számukra, hogy a gölöncsérműhely abban az udvarban épülhetett meg, ahova a gyerekeknek és a központ dolgozóinak csak néhány lépést kell megtenniük ahhoz, hogy munkához láthassanak.

– Egy évig nem volt fedél alatt a gölöncsérműhelyünk. Mondanom sem kell, hogy milyen nagy öröm számomra, hogy meg tudtuk nyitni ezt az épületet. A felhasználók, a nevelők és a szakmunkások most már kulturált, meleg helyen tudják végezni a műhelymunkákat. Szerencsére az önkormányzat is mellénk állt, így meglehetősen rövid idő alatt elkészülhetett ez az épület. A felhasználóink csoportokra vannak osztva, így általában 8–10 fővel dolgozunk egyszerre – emelte ki Tolnai Csaba, hozzátéve, a tervek között szerepel, hogy Horgoson is kialakítsanak egy hasonló létesítményt.

Csikós László, a magyarkanizsai önkormányzat szociális ügyekkel és egészségvédelemmel megbízott tanácstagja mindig is szívügyének tekintette a hátrányban lévő emberek felkarolását.

– Az ide járó felhasználóknak érezniük kell, hogy ők is ugyanolyan részei a társadalomnak, mint bárki más. Alkothatnak, termelhetnek, hasznosan tölthetik el az idejüket. Az intézmény huszonöt felhasználóval működik. Hétfőn és szerdán a község nyugati részéről, míg kedden és csütörtökön a keleti részről jönnek, a magyarkanizsaiak pedig folyamatosan itt vannak. Két gyógypedagógus, két pszichológus, három óvónő, egy egészségügyi nővér és egy egészségügyi főnővér képezi a szakkádert az intézményben – hangsúlyozta.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester emlékeztetett arra, hogy a matematikát ilyen esetekben mellékesnek tekintik, amikor a felhasználók őszinte öröme tükröződik.

– A magyarkanizsai intézmény az egyetlen a környékben, amely önkormányzati finanszírozású, ugyanis a kezdetektől fogva mind pénzügyileg, mind szakmailag próbáljuk segíteni az intézmény munkáját. Örülök annak, hogy minden évben valamennyit hozzá tudunk tenni az intézmény fejlesztéséhez – mondta el a polgármester.

Varga József, az Együtt Veled – Értük egyesület elnöke a projektum anyagi vetületére is kitért.

– Négy hónapon át tartó munkának értünk a végére. Műhelyünk évek óta készíti a futó- és úszómaraton serlegeit, ezáltal is bizonyítva, hogy a fogyatékkal élő ember is tud hasznos tagja lenni a társadalomnak, a munka pedig erősíti a fogyatékkal élők önértékelését is. A pályázat, amelyet az önkormányzatnál megnyertünk, egymillió-négyszázezer dinárt tesz ki, ami egy munkás személyi jövedelmét is lefedi, a fennmaradó négyszázezerhez hozzájárult a központ a maga 89 ezer dinárjával, valamint az Együtt Veled – Értük egyesület is, amely 237 ezer dinárt tett hozzá, hogy megépülhessen a gölöncsérműhely, és egy személyt foglalkoztatni is tudjanak – fogalmazott az egyesület elnöke.

A tervek között szereplő horgosi létesítményt egy IPA-pályázat segítségével szeretnék kialakítani, lehetőséget teremtve arra, hogy a gyertyaöntést is be tudják venni a tevékenységi körükbe azok a fiatalok, akiknek talán ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy a társadalom teljes értékű tagjainak érezhessék magukat.