2024. április 18., csütörtök

Kecmanović apró léptei

Miután Ivana Jorović és Györe László már kiestek, Babos Tímea, Filip Krajinović és Dušan Lajović pedig el sem kezdték e heti szereplésüket, az egyetlen győzelem a 19 éves Miomir Kecmanović nevéhez fűződik, aki magabiztosan vette a ningbói (Kína) challenger rajtját. Ha Kecmanović nyer a 2. fordulóban is a ranglistán 280. helyezett spanyol Alejandro Davidovich Fokina ellen, azzal már egészen megközelíti a ranglista 150. helyét. Ellenkező esetben csak egy-két hely javítást remélhet, de az apró léptek is haladásnak minősülnek.

Közben két fontosabb hír is befutott. Az egyik, hogy súlyos térdsérülése miatt hosszabb időre kidőlt Juan Martín del Potro. Az argentin játékos a sanghaji torna nyolcaddöntőjében a horvát Borna Ćorić elleni mérkőzésen elesett, és – menedzsmentjének közlése szerint – eltört a térdkalácsa. „Nagyon nehéz pillanat ez, nagyon szomorú vagyok” – kommentálta állapotát a 30 éves dél-amerikai teniszező, aki korábban négy csuklóműtéten is átesett, és ezek miatt sok időt kihagyott.

Del Potro kivívta a részvétel jogát a novemberi évzáró londoni ATP-világbajnokságra, de sérülése miatt nyilvánvalóan nem lehet ott a versenyen. Az orvosok a következő napokban döntenek a sérülés kezeléséről, illetve közlik, hogy a játékosnak mennyi időt kell majd kihagynia.

A másik hír az, hogy néhány nappal a szezonzáró WTA-világbajnokság előtt befejezte az együttműködést edzőjével Angelique Kerber, az idei wimbledoni teniszbajnokság női győztese. A németek háromszoros Grand Slam-bajnokának menedzsmentje tegnap jelentette be, hogy a tavaly novemberben szerződtetett belga Wim Fissette már a nyolcfős szingapúri szupertornára sem kíséri el tanítványát. A szakítás okaként a komoly véleménykülönbségeket és az eltérő jövőképet említette a közlemény, Fissette utódját pedig csak a vb után nevezik meg.

A 30 éves Kerber 2016-ban Torben Beltz irányításával nyerte meg az Australian és a US Opent, majd a gyengén sikerült tavalyi szezont követően szétváltak útjaik. Az idei wimbledoni diadal után ismét hullámvölgybe került, és egy tornán sem jutott el a negyeddöntőig, ennek ellenére jelenleg harmadik a világranglistán.

A 38 éves Fissette 2009 és 2011 között három GS-sikerre vezette a szintén belga Kim Clijsterst, majd 2013-ban akkori tanítványa, a német Sabine Lisicki döntőt vívott Wimbledonban.