2024. március 29., péntek

Liberman katonai csapással fenyegette meg a Hamászt

Súlyos katonai csapással fenyegette meg az izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamászt.

„Izraelnek el kell döntenie, hogy háborút kezd-e Gázában, mert csak ezzel tudja teljesen felszámolni a határ menti erőszakot. Komoly csapást kell mérnünk a Hamászra, ez az egyetlen útja az erőszak nullára vagy csaknem nullára mérséklésének. Elértünk a határvonalhoz, eljött a döntéshozás ideje” – mondta a gázai fegyveres erőknél tett tegnapi látogatásán Avigdor Liberman, aki szerint az erőszak kiszélesedésének árán is fel kell számolni a már fél éve tartó, naponta ismétlődő zavargásokat a Gázai övezet határán.

Az izraeli kabinet ma vitatja meg a Gázai övezet biztonsági kérdéseit, és ekkor kell határoznia egy újabb katonai csapás esetleges végrehajtásáról.

A Jediót Ahronót című újság elemzője, Ron Ben Jisáj közölte, a jövő novemberben esedékes parlamenti választások miatt, a választási retorika részeként jelent meg a harciasabb hangvétel a Hamásszal szemben. Szerinte sem a hadvezetés, sem a politikai irányítók nem szeretnének súlyosabb konfliktust a gázai határnál a jelenleginél, de a választások miatt ezt nem mondják ki nyíltan, sőt türelmük közelgő elvesztését adják hírül, noha nem gondolják, hogy előnyösebb helyzetbe kerülne az ország egy újabb gázai háború révén.

A március vége óta tartó határ menti zavargások legfőbb célja az izraeli építkezések akadályozása, a munkagépek megrongálása, ezért mozgósít péntekenként tízezreket a határhoz a Hamász. Ugyanakkor az izraeli hadsereg eddig képes volt biztosítani az éjjel-nappal, több ezer dolgozóval folyó munkálatokat, noha egy esetleges háború elodázná az építkezést.