2024. március 28., csütörtök

Lemondott a görög külügyminiszter

Lemondott szerdán Níkosz Kociász görög külügyminiszter, aki élénk szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel a kormányülésen a Görögország és szomszédja, Macedónia közötti névvita rendezéséről kötött egyezménnyel kapcsolatosan.

Helyi médiumok szerint Kociász úgy érzi, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem biztosította őt kellőképpen támogatásáról Kamménosszal szemben.

Kociász és Kamménosz között éles vita alakult ki a keddi minisztertanácsi ülésen a Görögország és Macedónia között ez utóbbi nevének megváltoztatásáról szóló megállapodás miatt.

Níkosz Kociász azért kezdte bírálni Kamménoszt, mert a múlt héten Washingtonban tett látogatása során egy alternatív tervet vázolt fel a görög-macedón névvita rendezéséről szóló megállapodással szemben Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának. Kamménosz szerint a jelenlegi megállapodás helyett Görögországnak inkább a biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást kellene aláírnia Albániával, Macedóniával és Bulgáriával (továbbá Szerbiával), hogy elejét vegye az orosz befolyásnak a Balkán-félszigeten.

Görög médiumok által idézett kormányzati források szerint Kociász azzal vádolta Kamménoszt, hogy külügyminiszterként lépett fel.

Egyes médiumok szerint Kamménosz a külügyi tárca számára elkülönített pénzalapok hűtlen kezelésével is megvádolta Kociászt.

A görög miniszterelnöki hivatal közleményében megköszönte Kociász elmúlt évekbeli munkáját, egyúttal tájékoztatott arról: Ciprasz úgy döntött, maga vállalja a külügyi tárcát annak érdekében, hogy "minden erejével hozzájárulhasson" a görög-macedón megállapodás végrehajtásához.

A júniusi megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja nevét Észak-Macedóniára, Görögország pedig a jövőben nem gátolja szomszédja euroatlanti integrációját.
A névvita 1991 óta tartott Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, Athén tartott attól, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak elő. Az ország ezért a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára.