2024. március 29., péntek

Nem a pénz az egyedüli érv

Az illetékesek titkolják, hogy az egészségügyből hányan távoztak külföldre

Radica Ilić, a Szerbiai Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azon a véleményen van, hogy az országban egyre kevesebben merik, illetve akarják kimondani, hogy miért hagyja el annyi alkalmazott ebből az ágazatból az országot. A Prva tv reggeli műsorában vendégeskedve Ilić aláhúzta: az egészségügyben dolgozók nem elsősorban a bérek, hanem a munkakörülmények miatt hagyják el az országot.

– Maguknak az alkalmazottaknak kell nyíltan kimondaniuk, hogy mi az, ami nem felel meg számukra. Ezt senki nem teheti meg helyettük. Amíg nem beszélnek őszintén, semmi sem változik meg. Nem az alacsony bérek, hanem a munkakörülmények miatt távoznak. Pillanatnyilag számos egészségügyi nővér három nővér munkáját végzi. Vajon ez mit jelent? Hogy három bért kellene kapniuk? A szakszervezet már senkinek nem hisz. Úgy tűnik, hogy az állam kizárólag azokkal az ágazatokkal hajlandó párbeszédet folytatni, amelyek nem okoznak neki komolyabb fejfájást, amelyekkel egyszerűbb beszélgetni – fogalmazott Ilić.

A szakszervezeti vezető szerint azt sem hajlandó senki őszintén megmondani, hogy az utóbbi három évben hányan távoztak ebből az ágazatból külföldre. A szakszervezet állítja, hogy az egészségügyből naponta távoznak külföldre, emelte ki Radica Ilić, hozzátéve: „Fejvesztve távoznak, szinte menekülnek külföldre”.

Jovan Stojanović, az International Job munkaközvetítő ügynökség tulajdonosa ugyanebben a műsorban vendégeskedve egyetértett a szakszervezeti képviselő álláspontjával, neki is az a tapasztalata, hogy úgy az egészségügyi, mint az egyéb munkavállalók elsősorban a munkakörülmények és az országban uralkodó állapotok, nem pedig a bérek miatt távoznak külföldre. Azért mennek, hogy gyermekeikre jobb jövő várjon, tette hozzá.