2024. április 24., szerda

Rezervat Carska bara je u plamenu

I ovaj put je razlog katastrofe ljudska nepažnja. Pretpostavlja se da je nepažnja vikendaša izazvala požar, koji se proširio na Specijalni rezervat Carska bara kod Bečeja. Zbog jakog vetra, vatrogasci su još i juče popodne gasili požar. Pored profesionalne vatrogasne jedinice iz Zrenjanina angažovane su i dobrovoljne vatrogasne jedinice.

Deset vatrogasnih kola je pokušavalo da ugasi požar na teritoriji Rezervata. I susedna sela su bila u pripravnosti, jer je vatar duvao u tom pravcu i raznosio žar. Za sada selo nije ugroženo i građani se nadaju da kukuruz i vočnjaci neće stradati.

-Obzirom da profesionalni vatrogasci sami nisu mogli da se izbore sa vatrenom stihijom, angažovane su i dobrovoljna vatrogasna društva. Na licu mesta je devet vatrogasnih kola, ali još 4-5 su na putu. Sve smo alarmirali, tako da smatramo da ćemo uspeti sprečiti širenje vatre. Na onom delu gde se nalazi naselje smo ugasili vatru, tako da se ne može proširiti na drugu obalu Carske bare. Veoma se trudimo, ali vetar nam otežava posao - rekao nam je Ljubomir Radulović, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Milivoj Putić, stručni saradnik rezervata Carska bara, je izjavio za naš lista, da je u nedelju popodne dok se vozao čamcem, primetio oblak dima kod vikendica.
-Pretpostavljamo da je neko nešto zapalio. Da nesreća bude veće, košava se pojačala i iz vikend zone na relaciji Beograd-Zrenjanin, prenela preko Begejskog kanala vatru na drugu obalu, i vatra se proširila na rezervat - rekao je Putić.

Još je rano za procenjivanje štete, ali je evidentno da je uništeno mnogo životinja i biljaka.

-Nije sve skroz uništeno, ali suvo bilje je izgorelo. Sreća što se ovo nije desilo na proleće, kada se legu ptice. Sada su ptice imale vremena da odlete na vreme. Neće biti kao što je bilo, ali se nadamo da će se obnoviti život u rezervatu.

Ovaj rezervat se prostire na oko pet hiljada hektara a od Zrenjanina je udaljen 17 kilometara. Bogat je divljim životinjama, pticama koje žive u blizini vode: 295 vrsta ptica i 24 vrste riba je registrovano.

Prve odluke o zaštiti prirode donešene su 1955. godine, današnji Specijalni rezrvat Carska bara je 1944. oformljen, a 1996. je uvršten u najznačajnija vodena staništa sveta.

Građani su zamoljeni da ne pale vatru na otvorenim prostorima. Vatra se može paliti na obeleženim mestima. Oni koji krše pravila će biti novčano kažnjavani.