2024. március 28., csütörtök

Od svega je važnija hrabrost za suočavanje

Postavljanje venaca u Knićaninu na spomenik nemačkih logoraša koji je zatvoren pre sedamdeset godina

U Knićaninu je bio jedan od najvećih logora u Vojvodini gde je pogubljeno na hiljade Nemaca posle drugog svetskog rata. Tokom tri godine je živote izgubilo više od 12 hiljada žitelja Vojvodine, uglavnom nemačke nacionalnosti. Naselje beleži ove godine pored sedamdesetogodišnjice zatvaranja logora, šezdeset petu godišnjicu naseljavanja, dvadesetu godišnjicu postavljanja spomenika, i sto pedesetu godišnjicu postojanja sela.

Na spomenik za pogubljene logoraše Ištvan Pastor, predsednik skupštine pokrajinske vlade je postavio venac. Objasnio je da pokrajinska vlada podržava takvu politiku koja u isto vreme poštuje i prošlost i budućnost i načinjeni su značajni koraci u izgradnji kulture na zajednička sećanja.

-Važno je da se sećamo zajedno, jer se radi o zajedničkoj istoriji. Ovo područje je uvek bilo višenacionalno nastanjeno područje, s tim da se tokom vremena menjao sastav i proporcije stanovništva - istakao je Ištvan Pastor. -Ponosan sam na taj put koji je srpski narod učinio poslednjih godina, u procesu suočavanja sa zajedničkom istorijom. Stranice zajedničke istorije su uglavnom ispisane bolnim događajima, ali od toga je važnija hrabrost za suočavanje - rekao je.

Elizabeta Himel je sa trinaest godina dospela u logor u Knićaninu, 1. januara 1948. godine.

-Cela rodbina je bila tu, iz svih sela su dovedeni ljudi. Nismo znali zašto smo tu... bila sam dete - sećala se.

-Starije generacije se još sećaju šta se tu desilo - rekao je Kristijan Rajsmiler, nemački ataše za kulturu u Beogradu. Dodao je da se u Beogradu trude da se sećaju na sve žrtve, kako na srpske, tako i na sve ostale. Zaključio je da diplomatski odnosi dve države nikad nisu bili bolji nego sada. Ovih dana je u Zrenjaninu Nemačka otvorila Lidl, GEZE nemačka firma proširuje svoje delatnosti, i najveći poslodavac u Zrenjaninu je takođe nemačka firma Draxlmaier - rekao je Saša Santovac, zamenik predsednika opštine Zrenjanin.