2024. április 19., péntek

Szép versek találkozása

Tóth Ferencre emlékeztek Topolyán

Vajdasági szintű szavalóversenyt és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hétvégén Tóth Ferenc (1940–1980) topolyai költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében.

Az díjazottak csoportképe az ajándék könyvekkel (Herceg Elizabetta felvétele)

Az díjazottak csoportképe az ajándék könyvekkel (Herceg Elizabetta felvétele)

A Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra: az alsósok, felsősök és középiskolások mellett anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek. A helyiek mellett érkeztek versenyzők Újvidékről, Szabadkáról, Zentáról, Óbecséről, Verbászról, Temerinből, Kishegyesről, Zentagunarasról, Gunarasról, Pacsérról, Felsőhegyről, Tiszakálmánfalváról és Kucoráról is. Az idén 56-an neveztek be a szemlére, melynek során ízelítőt kaphattunk a klasszikus és kortárs egyetemes és vajdasági magyar irodalom költészetéből, prózájából.

A Kodály-központban Kisimre Szerda Anna, a művelődési központ elnöke, a rendezvény fő szervezője a Vajdaság egész területéről érkező diákokat, a felkészítő pedagógusokat és a szülőket köszöntve ismertette Tóth Ferenc tragikus hirtelenséggel véget ért életének főbb állomásait, és azt is elmondta, hogy ő volt az, aki az Auróra Önképző Kört elindította a topolyai gimnáziumban, ennek tiszteletére vette fel a Kodály beszédművészeti műhelye – mely a napokban ünnepelte fennállásának 20. évét – ugyanezt a nevet.

A verseny eltőtt a hagyományok szerint koszorút helyeztek Tóth Ferenc egykori lakóházára és a Nyugati temetőben található sírjára, az eredményhirdetés előtt pedig a közönség Hajvert Ákosnak és Török Noéminak az Arany-emlékév tiszteletére összeállított műsorát láthatta.

A magyart, mint környezetnyelvet vagy anyanyelvápolást tanulók körében a legjobb Bajac Dunja lett, a második helyezést Dabetić Olivera és Piontek Igor érdemelték ki, míg a harmadik Vasović Anđela lett.

Az alsósok közül Szarka Hanna első lett, a második helyet Benei Rebeka és Kisimre Zoja érdemelték ki, a harmadik Domorád Dóra és Papp Heléna lett, különdíjat pedig Pribićević Tara Blanka kapott. A felsősöknél első Cservenák Csenge lett, második Gál Flóra, ebben a kategóriában a harmadik helyezést Szabó Rebeka és Szarka Kitti érdemelték ki, különdíjat kapott Gombár Viktor. A középiskolásoknál a zsűri döntése értelmében három egyenrangú első díjazott lett: Zórád Bernadetta, Bagi Natália és Király Réka.