2024. április 20., szombat

Megújul az egészségház

Földgyalu a dűlőutak rendezésére – Fejlesztések Zentagunarason

Tegnap Zentagunarason járt Topolya község önkormányzatának elöljárósága, és megtekintették a helyi egészségház felújítását, valamint egy új földgyalu beüzemelését. Nagyon fontos, hogy a városi projektumok mellett a falusi helyi közösségek is haladni tudjanak előre – mondta el a médiának Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő és a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezetének elnöke.

Az új földgyalu beüzemelése (Lakatos János felvétele)

Az új földgyalu beüzemelése (Lakatos János felvétele)

– Két olyan helyszínen is jártunk Zentagunarason, ami fontos a falu életében. Az egyik az egészségház felújítása, amit támogatunk, és minden kis helyi közösségben meg fogunk tenni az elkövetkező időszakban. Mindent meg kell tennünk, hogy mindenki megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljön a község minden településén. Az új földgyalut önkormányzati eszközökből vásároltuk meg, és ez már a harmadik ilyen típusú gép a község területén. Az első Bácskossuthfalván van, a második Topolyán, ezt a harmadikat pedig a zentagunarasi és a gunarasi helyi közösség fogja használni. Fontos a dűlőutak karbantartása, mert ezáltal a mezőgazdasági termelők könnyebben jutnak ki a földjeikre – nyilatkozta az elnök.

A topolyai Hadzsy János Egészségház az idén igen aktív a felújítások terén, többek között a keretébe tartozó zentagunarasi egészségházban is több minden megújul – mondta el dr. Kálóci Dóra, az egészségház igazgatója.

– Most kezdődött meg a zentagunarasi egészségház tetőszerkezetének felújítása, ami azért jelentős, mert már hosszabb ideje beázott. Ez a mindennapi munkát is nehezítette. Emellett külön női és férfimosdót építettünk ki, és mosdót biztosítottunk a mozgáskorlátozott személyek számára is. Hátra van még az egészségház épületének akadálymentesítése, ami szintén nagyon fontos – mondta az igazgató, majd arról is beszámolt, hogy más kis települések egészségházainak a felújítása is folyik. Dr. Kálócitól azt is megtudtuk, hogy a zentagunarasi beruházás értéke több mint egymillió dinár, s ebből 300 ezret a topolyai önkormányzat teremtett elő, a többit pedig a zentagunarasi helyi járulékból a helyi közösség fedezte.

Az önkormányzat a költségvetésében előirányozta az összes kis rendelő felújítását – nyilatkozta a médiának Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere.

– A falun való megmaradás érdekében nagyon fontosak a kis falusi rendelők. A gyógyszertárak működésére korábban sok panasz volt, de sikerült úgy összeraknunk a rendszert, hogy az idén már semmi panasz nem érkezett ezzel kapcsolatban. Ezt szeretnénk elérni a kis rendelők rendszerével is – mondta a polgármester, majd arról is szólt, hogy erre a községi rendszerre 4 millió dinárt irányozott elő a költségvetés, de előre nem látott kiadások miatt további 1,5 millióra lesz még szükség. Kislinder arról is beszámolt, hogy a zentagunarasi és a gunarasi helyi közösségnek vásárolt földgyalura 2 millió 600 ezer dinárt fordított az önkormányzat. Az önkormányzat szeretne egy további földgyalut is vásárolni, de ehhez még szükséges a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyása is, mivel az állami földek bérbeadásából befolyt összegből vásárolnák meg, akárcsak az eddigieket.

Zentagunaras lakosságának több mint a 80 százaléka mezőgazdaságból él, ezért nagyon fontos, hogy a dűlőutak karban legyenek tartva – mondta el Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke. Az is fontos, hogy ki legyenek mérve, mert a termelők hajlamosak beszántani. Ezért ki fogják méretni, majd a földgyaluval elmunkálják. A helyi közösség tervei között szerepel egy tárcsa vásárlása is, mivel a földgyalu csak azzal együtt tudja optimálisan megmunkálni az utakat – számolt be Fekecs.