2024. március 29., péntek

Tűzoltó bemutató Temerinben

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1999 óta minden év október második szerdáját a természeti katasztrófák áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

A bemutatón az általános iskolások a brentačának nevezett kézi vízszivattyús készülékkel, és a poroltóval történő tűzoltással ismerkedtek (Góbor Béla felvétele)

A bemutatón az általános iskolások a brentačának nevezett kézi vízszivattyús készülékkel, és a poroltóval történő tűzoltással ismerkedtek (Góbor Béla felvétele)

Ebből az alkalomból szombaton a Lukijan Mušicki középiskola udvarában katasztrófaelhárítási bemutatót tartott a községi Tűzoltó Szövetség, a temerini, a járeki és a szőregi önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a középiskola tűzvédelmi technikusokat képző tagozata és a Kókai Imre iskola tűzoltó szakcsoportja. A bemutató megszervezésében közreműködött az újvidéki Caritas humanitárius szervezet. A jelenlévőket üdvözölte és a bemutatót megtekintette Zvonko Rakić, a Tartományi Tűzoltó Szövetség elnöke.

Itt említjük, hogy az elmúlt években a Föld mintegy 348 millió lakóját érintették természeti csapások – ez a szám csaknem négyszerese az 1990-es adatnak. Leggyakoribb emberáldozatokkal járó katasztrófák: a földrengések, vulkánkitörések, áradások és aszályok, földcsuszamlások, erdőtüzek, hurrikánok és hasonlók, melyek több százezer ember életét követelték. Az elmúlt évtized során világszerte több mint hatszázezer ember veszítette életét természeti katasztrófák miatt, ehhez megközelítőleg hétszáz katasztrófának kellett bekövetkeznie. Szerbiában többnyire az árvizek és az erdőtüzek pusztításai számítanak természeti katasztrófának.