2024. április 25., csütörtök

Oroszlánkölyök, boldog vidrapár és fújós szerválok

A Palicsi Állatkert legnagyobb szenzációja jelenleg a hónap elején született oroszlánkölyök. Az új jövevény már látható a kifutón, de még nehéz megfigyeni anyja óvó ölelésétől. Az állatkertnek azonban nem ez az egyetlen új lakója. Egy nőstény vidra és három kölyök szervál macska is érkezett Palicsra. Az oroszlánkölyök születésének hírére kilátogattunk az állatkertbe, és arra kértük Óvári Krisztiánt, a Palicsi Állatkert biológusát, hogy meséljen a születés körülményeiről, és az új jövevényekről.

– Október elején oroszlánkölyök született a Palicsi Állatkertben. Nem tudtuk felmérni, hogy mikor fog megszületni, mert a nőstény oroszlánoknál százöt és száztíz nap között van a vemhességi idő. Azért csak egy oroszlánkölyök született, mert idősebb nőstényeink vannak. Ők már tizenhat évesek, ami az oroszlánvilágban nagyon soknak számít. Egy oroszlán a vadonban átlagban három évig él. Nagyon ritkán megéri a tíz évet is. Fogságban huszonöt évig is elél, de tizenhat évesen már öregnek számít. Nőstényeink idáig implantátumokkal voltak ellátva, ami fogamzásgátlóként funkcionált, hogy ne tudjanak szaporodni. Erre azért van szükség, mert az állatkertekben az oroszlán évi négyszer is képes utódokat világra hozni. Ezek a kicsik pedig nyolc hónapos korukra már nemileg érettek. Így nagyon oda kell figyelni a csapat méretére és az egyedek számára. Mivel azonban az oroszlánjaink már tizenhat évesek, időben kell gondoskodni az utánpótlásról.

A büszke apaoroszlán (Fotó: Gergely Árpád)

A büszke apaoroszlán (Fotó: Gergely Árpád)

Ami az oroszlánkölyköt illeti, az anyja úgy látta jónak, hogy kint az udvaron hozza világra. Most nem akarjuk háborgatni, mozgatni az állatot, mert az nem tenne jót nekik. Az anya még nagyon félti, mindenkiben csak a veszélyt látja. Egész este a két mancsa között tartja a kicsit, nehogy a földön feküdjön, valamint így melegíti. Mivel egy kölyök született, az oroszlán teje bőségesen elegendő a kicsi számára, így szépen fejlődik. Látszik is, hogy milyen kis gombóckává alakult ez alatt a pár nap alatt. Az anya nagyon vigyáz rá, az apaoroszlán nem szokta bántani a kicsiket, csak a nagynénire kell odafigyelni, mert ő az alfa nőstény a csoportban, de egyelőre ő is tartja a távolságot. Egyelőre tehát rendben működnek a dolgok, és reméljük, hogy a kölyök szép és egészséges oroszlánná fog kifejlődni – magyarázta Óvári Krisztián.

Óvári Krisztián  (Fotó: Gergely Árpád)

Óvári Krisztián (Fotó: Gergely Árpád)

A biológus azt is elmondta, hogy az oroszlánkölyök miatt ez a tél érdekes lesz az állatkert számára, márciusban pedig már egy majdnem teljesen kifejlődött oroszlánnal találkozhatnak majd a látogatók. Az oroszlánkölyök neme még ismeretlen, ezért még nem adtak neki nevet, de amint kiderül, hogy hím vagy nőstény, akkor a látogatók bevonásával keresztelik el az állatot. Nem az oroszlánkölyök azonban az egyetlen új lakója az állatkertnek.

A boldog vidrapár (Fotó: Gergely Árpád)

A boldog vidrapár (Fotó: Gergely Árpád)

– Az állatkertekben a szaporodás jelenti a legnagyobb kihívást, mert kis állatpopulációkat tartanak fenn. Így, ha az állatkertek egy életképes populációt akarnak fenntartani, kommunikálniuk kell egymással. Bár sok tévhit van ezzel kapcsolatban, az állatkertek a legnagyobb szövetségesei egymásnak. Nekünk is nagyon jó kapcsolataink vannak más állatkertekkel. Ebből kifolyólag nagyon sok állatot adományozunk és kapunk. Nemrégiben a Belgrádi Állatkertből kaptunk három szervál macskát. Ők afrikai vadmacskák, s még nagyon vadak, mert nemrég lettek leválasztva az anyjuktól. Eddig nem szerepeltek nagyközönség előtt, de egyre jobb a helyzet. Az állatgondozó már be tud menni hozzájuk, és nem is fújnak már annyira, mint korábban. A közeljövőben kieresztjük őket a kifutóra. Kaptunk egy nőstény vidrát is. Ez egy ázsiai kiskarmú vidra, egy örökmozgó, nagyon virgonc kis állat, amely csoportban él. Itt fontos kiemelni, hogy a hím vidránk végre nincs egyedül, és egy olyan kompatibilis nőstényt talált magának, amellyel párzani is tud, és akitől utódok is születhetnek – mondta Óvári Krisztián.

A fiatal szervál macska egyelőre még nem túl barátságos (Fotó: Gergely Árpád)

A fiatal szervál macska egyelőre még nem túl barátságos (Fotó: Gergely Árpád)

Az állatkert biológusától azt is megkérdeztük, hogy a közeljövőben milyen állatok érkeznek még az állatkertbe, de nem árulhatta el, mert az vállalati titoknak számít. Annyit azonban elmondhatott, hogy a látogatók a közeljövőben is számíthatnak újabb állatkerti lakókra.

Bár most szaporodott az állatok száma, az állatkertben nagyon odafigyelnek a populációk egyedszámára.

– Általában mindenki azért jön az állatkertbe, mert látni akarja a bébi állatokat. Mi azonban nem hagyhatjuk, hogy szabadon szaporodjanak az állatok. Ebben a kérdésben az állatkertekben két modell létezik. A holland modell szerint szabadon hagynak minden állatot szaporodni, és amikor eljön az idő a kicsik elválasztására az anyjuktól, akkor elaltatják ezeket az állatokat. Így megvan az állatok természetes szaporodási ciklusa, és nincs gond az elhelyezéssel. A vadonban is az állatkölykök mindössze tíz százaléka éri meg az első életévét. A másik módszer, amit mi is alkalmazunk, a koordinált szaporítás. E szerint fogamzásgátlókkal szabályozzuk az állatok mennyiségét – mondta el lapunknak Óvári Krisztián.

Nyitókép: A büszke apaoroszlán (Fotó: Gergely Árpád)