2024. április 20., szombat

Tűzben a Császár-tó rezervátum

Ezúttal is emberi nemtörődömség, figyelmetlenség okozhatta a természeti katasztrófát

Feltehetőleg a hétvégi házak tulajdonosainak a figyelmetlensége okozta azt a tüzet, amely átterjedt az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum területére. A tűzoltók az erős szél miatt tegnap még a délutáni órákban is oltották a tüzet. A nagybecskereki hivatásos tűzoltó-egyesület mellett mozgósították a környező önkéntes tűzoltó-egyesületeket is.  

Füstben az egész környék (Kecskés István felvétele)

Füstben az egész környék (Kecskés István felvétele)

Tíz tűzoltókocsi próbálta megfékezni a rezervátum területén tomboló tüzet. A szomszédos Erzsébetlak polgárai is ügyeleteskednek, mivel a szél a falu felé vitte a parazsat. Sérülésről nem hallottunk, és a tűz egyelőre nem veszélyezteti a falut. Az emberek pedig bíznak abban, hogy megkíméli a még be nem takarított kukoricát és a gyümölcsösöket.   

– Tekintettel arra, hogy a hivatásos tűzoltók egyedül nem bírták eloltani a tüzet, mozgósították az önkéntes tűzoltókat is. Jelenleg kilenc tűzoltókocsi van a helyszínen, de még négy-öt úton van. Mindenkit riasztottunk, úgyhogy bízunk abban, hogy sikerül majd megfékezni a lángokat. Azon a részen, amely Erzsébetlak, illetve a sétahajó felé nyúlt, azt sikerült eloltani és a tűz nem bír átterjedni a Császár-tó túloldalára. Mozgósítottunk minden rendelkezésre álló járművet a vidéken. Igyekszünk, amennyire lehet. De amint láthatják, a szél megnehezíti a munkánkat, de megmentünk mindent, amit csak lehet – hallottuk Ljubomir Radulovićtól, a Nagybecskereki Önkéntes Tűzoltó-egyesület parancsnokától.

A jelekből ítélve ezúttal is emberi nemtörődömség, figyelmetlenség okozta a természeti katasztrófát.

Milivoj Putić, az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy vasárnap estefelé sétahajóval hazafelé menet füstfelhőt láttak a víkendházaknál.

– Nyilván valaki égetett valamit. Szerencsétlen egybeesés, hogy a kossava felerősödött, és a Belgrád és Nagybecskerek közötti víkendzónából a tüzet áthozta a Béga-csatornán a túloldalra, és a tűz átterjedt a rezervátumba – mondja Milivoj Putić, az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum szakmunkatársa.

A szél nehezíti a tűzoltók munkáját (Kecskés István felvétele)

A szél nehezíti a tűzoltók munkáját (Kecskés István felvétele)

Egyelőre még korai a kárfelbecslés, de már most nyilvánvaló, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb tűzesete súlyos pusztítást végzett az állat- és növényvilágban.

– Nem ment minden teljesen tönkre, de a száraz növényzet elégett. Szerencse, hogy ez nem tavasszal történt, amikor kikelnek a madárfiókák. Most a madaraknak volt idejük arra, hogy elhagyják a rezervátumot és biztonságosabb helyre vonuljanak. Nem lesz olyan, amilyen volt, de reméljük, hogy megújul majd az élővilág – véli Putić.

A Nagybecskerektől délre elterülő, régi Béga-meder körüli természetvédelmi rezervátum mintegy ötezer hektáron fekszik. A Béga menti város idegenforgalmi látványossága a várostól 17 km-re fekszik. Jellegzetessége a vizek, füves területek és az erdők mozaikszerű váltakozása. A vidék vadakban gazdag, vízimadarak pihenője és élőhelye: 295 madárfaj jelenlétét rögzítették, és 24 halfaj jelenléte bizonyított.

Az első természetvédelmi intézkedéseket 1955-ben hozták meg, a mai Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum 1994-ben jött létre, 1996-ban a Császár-tavat a ramsari egyezmény keretében besorolták a világ legjelentősebb vizes élőhelyei közé. A természetvédelmi rezervátum nevét onnan kapta, hogy annak idején a vidéken vadászott Ferenc Ferdinánd trónörökös.

Nemrég leégett az Elemér közelében levő Okány természetvédelmi terület is. A rendkívüli helyzetekkel megbízott nagybecskereki városi törzskar tegnapi közleményében arra kérte a polgárokat, hogy ne gyújtsanak nyílt tereken tüzet. Emlékeztettek: a tűzrakás csak az arra kijelölt helyeken engedélyezett, a vétkezőket pénzbírsággal büntetik.