2024. április 19., péntek

Budapest után Split

Az Európai Úszószövetség (LEN) amszterdami ülésén úgy határozott, hogy 2022-ben a horvátországi Split ad majd otthont az Európa-bajnokságnak. Miként a horvát szövetség küldöttsége tájékoztatta Paolo Barelli LEN-elnököt, valamint a bizottságot, a kontinensviadalt a 9000 néző befogadására alkalmas multifunkcionális Spaladium Arénában, ideiglenes medencében tartják meg. A 2010-es zágrábi Eb után tér majd vissza a viadal Horvátországba.

A két olimpia közötti Európa-bajnokságot azonban megelőzi a tokiói kvalifikációs Eb, amelyet 2020. január 12–26. között rendeznek majd Budapesten a Duna Arénában.

Regionális liga a lányoknak is

Hat egyesület közreműködésével idén a női csapatok számára is szerveznek regionális ligát: a Crvena zvezda, a Palilula, a Vojvodina, a bukaresti Rapid, a Szentes és a Szeged együttes erővel életre hívta a Duna-ligát. A versenysorozatot várhatóan három szakaszban bonyolítják le, december 20. és 22. között Szentesen rendeznek egy tornát, majd február végén Belgrádban, míg a négyes döntőnek várhatóan Bukarest ad majd otthont március végén. A tornákon öt-öt mérkőzést rendeznek oda-vissza vágó alapon, míg a final fourba értelemszerűen a négy legeredményesebb csapat jut.

Mindenképp előrelépés számunkra és fejlődési lehetőség, hiszen magyar csapatokkal is összemérhetjük erőnket. A tornákon mindenki játszik majd mindenkivel, az tíz meccs, és ha továbbjutunk, akkor még két mérkőzés vár ránk. Tizenkét találkozó, könnyű biztos nem lesz, de nagyon örülünk a kezdeményezésnek. Mivel rövid idő alatt sok mérkőzést kell lejátszani, abban állapodtunk meg, hogy minden csapat 15 játékost nevezhet a szokásos 13 helyett – nyilatkozta Dragana Ivković, a Crvena zvezda edzője.

Tavaly a Zvezda és a Vojvodina már részt vett egy hasonló kezdeményezésben, akkor horvát csapatokkal, a Mladosttal és a Burával játszottak, azt a sorozatot a zágrábiak nyerték meg.