2024. április 25., csütörtök

A Spirál ritmusa

Különleges kiállítás a zentai Városi Múzeumban

Rendkívül érdekes, régészeti leleteket és rekonstrukciókat bemutató kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a zentai Városi Múzeumban. A zombori Városi Múzeumnak a Spirál ritmusa elnevezésű tárlata keretében a középső bronzkori (halomsíros kultúra) időszakból származó ékszereket, férfi és női ruházat rekonstrukcióit csodálhatják meg a Tisza-parti város lakói.

Raško Ramadanski, a zentai múzeum archeológusa szerint a kiállított régészeti leletek és rekonstrukciók mellett a kiállítás jelentősége mindenekelőtt abban rejlik, hogy a két múzeumnak hosszú idő után sikerült felvennie a kapcsolatot egymással és együttműködniük a tárlat megszervezésében.

A minapi kiállítás-megnyitón Anđelka Putica archeológus, a zombori múzeum kurátora és a tárlat szerzője elmondta, hogy a kutatás, illetve az ezt bemutató kiállítás ötlete egy Zombor környékén talált 22 bronzdarabból álló lelet kapcsán merült fel, amelyekből a konzerválási eljárást követően egy bronz lábkötőt rekonstruáltak, majd pedig 3D-s nyomtató segítségével elő is állították a másolatát, ugyanakkor a rendelkezésükre álló archeológiai anyagok alapján az időszámításunk előtti XV–XIV. században, a térségünkben élő nők és férfiak viseletét is elképzelték, illetve ezeknek a másolatát is elkészítették, majd pedig kiállították, képet adva arról, hogy miképpen is nézhettek ki az ebben az időszakban élő őseink, milyen volt a felszerelésük, illetve a fegyverzetük. Anđelka Putica végezetül abbéli reményének adott hangot, hogy az elkövetkezőkben is folytatódni fog a két múzeum együttműködése.