2024. április 25., csütörtök

Nagyot buktak, mégis kormányozhatnak

Bajorország a német nagykoalíciót is megrengette – A sajtó Merkel távozását vizionálja

Alázattal vesszük tudomásul az eredményt – üzente Markus Söder bajor tartományi kormányfő, amikor azt a „nem egyszerű” választást méltatta, amelyen pártja, a jobbközép CSU vasárnap győzött ugyan, ám az utóbbi 68 év leggyengébb teljesítményével. A tartományi parlamentbe (Landtagba) bejutott politikai erők közül a legmeggyőzőbb sikert a Zöldek érték el. Mandátumokat szerzett a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak is. Leszereplése miatt a CSU elveszítette abszolút többségét a Landtagban, s így a további kormányzáshoz koalíciós partner után kell néznie.

Savanyú vagy visszafogott mosollyal fogadták a Bajorországot (eddig) egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) tartományi választási eredményét a párt központjában. A vasárnapi voksolás ugyanis beigazolta az előzetes várakozásokat és felméréseket: a tartományt évtizedek óta irányító párt győzött ugyan, de a korábbi időszakokhoz viszonyítva rendkívül gyengén szerepelt. Sőt ez a párt leggyengébb teljesítménye 1950 óta.

A négy évvel ezelőtti Landtag-választás eredményéhez képest pedig 10,5 százalékkal esett vissza, mivel a szavazatoknak „mindössze” 37,2 százalékát szerezte meg. (Ez 85 mandátumra elég a tartományi parlamentben.)

Bajorországban 1957 óta folyamatosan a CSU adja a miniszterelnököt. A gyakorlat a továbbiakban sem változik. A tisztséget várhatóan a jelenlegi kormányfő, Markus Söder tölti be, ámde munkája folytatásához koalíciós partnert kell találnia. Ez szokatlan fejlemény Németország második legnépesebb tartományában, hiszen a 2008 és 2013 közötti időszak kivételével a CSU 1962 óta egyedül kormányozott, a Landtagban bebiztosított abszolút többségének köszönhetően.

A társkormányzó szerepére ezúttal a Szabad Választók (FW) konzervatív párt tűnik a legesélyesebbnek, miután támogatottságát (11,6 százalékra, illetve 27 mandátumra) növelte. Ketten együtt képesek biztosítani az abszolút többséget a bajor parlamentben. A CSU és a harmadik helyen végzett FW stabil kormányt alakíthatnak, akár rövid idő alatt is.

Hubert Aiwanger, a Szabad Választók vezetője tegnap már jelezte is együttműködési szándékát a győztessel, ám cserébe három miniszteri tárcát kér. További feltételként említette az energiapolitika átalakítását, a vidékfejlesztésre szánt támogatások növelését, a kórházi ellátás javítását és a pragmatikusabb menekültügyi politika kialakítását, beleértve a migránsok hatékonyabb integrációját.   

A Zöldek fennállásuk legjobb eredményét érték el. A felvételen Annalena Baerbock és Robert Habeck, a tartományi párt elnöklő párosa (fotó: dpa via AP/Beta)

A Zöldek fennállásuk legjobb eredményét érték el. A felvételen Annalena Baerbock és Robert Habeck, a tartományi párt elnöklő párosa (fotó: dpa via AP/Beta)

Ha a két pártnak sikerül megegyeznie, a második helyezett Zöldek a kormánynak a közelébe sem kerülhetnek. Pedig fennállásuk legjobb eredményét érték el Bajorországban. A hír bejelentésekor határtalan volt körükben az öröm; a pártközpontban sörrel és pezsgővel koccintottak a sikerre, illetve a 17,5 százaléknyi szavazatra (38 mandátumra).   

Rajtuk kívül még három párt jutott be a Landtagba: a szélsőjobboldali, idegen- és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), a szociáldemokraták (SPD) és a liberálisok (FDP).

Az AfD először küldhet (22) képviselőt a bajor parlamentbe, az FDP pedig azzal dicsekedhet, hogy – ha csak hajszállal is, de átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, s így – sikerült ismét visszatérnie a tartományi törvényhozásba. Az SPD nem igazán lehet büszke az eredményére, hiszen a megszerzett soványka 9,7 százaléknyi szavazat (22 mandátum) alighanem az eddigi leggyengébb eredménye, amelyet tartományi megmérettetésen elkönyvelhetett.

A választás egyértelmű tanulsága, hogy a CSU és az SPD népszerűsége hatalmasat zuhant, rengetegen elfordultak tőlük, s átálltak más pártokhoz. A drámai változás komoly gondokat okoz mind a CSU-ban, mind az SPD-ben. A két pártban, amelyek az Angela Merkel kancellár vezette német (szövetségi) kormányban is helyet foglalnak, már a felelősöket vagy a bűnbakokat keresik.

Lapvélemények szerint az eredmény valószínűleg kihat az egész német politikára. A CSU súlyos kudarca és az SPD „brutális veresége” tovább gyengítheti a bizonytalankodó, gyengélkedő, belső megosztottsággal küszködő és zuhanórepülésben manőverező Merkel-kabinetet, sőt akár a bukását is okozhatja.

A következő tartományi választást október 28-án tartják Hessenben. Az ottani eredmény akár sorsdöntő is lehet a Németországot irányító CDU–CSU és SPD nagykoalíció számára. Ha ugyanis Hessenben gyengén szerepelnek, a CSU-val szövetséges CDU-ban felerősödhetnek azok a hangok, amelyek egy ideje már Merkel távozását követelik a párt éléről.