2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Időutazás húsz év beszélgetéseiben

Interjúkötet bemutatása Újvidéken a vajdasági magyarság közgondolkodásának alakulásáról

Több mint húsz év több mint negyven interjúját tartalmazza mgr. Bálint Sándor A közös sors felelőssége című új könyve, melynek nagyobbik része, a szerző elmondása szerint, még a vajdasági magyarság közgondolkodásának, irodalmának, művészetének az emelkedő világát mutatja be, második, rövidebb része azonban már a délszláv háborúk tükrében a közösséget fenyegető valóság mindennapjait, a nehézségek által definiált kérdéseket eleveníti fel a válogatott beszélgetéseknek köszönhetően. A kötetet ma mutatták be Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ kistermében. A szerző mellett Brenner János szerkesztő is jelen volt a Horvát Tibor által moderált beszélgetésen.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Forum Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott szöveggyűjtemény vajdasági, szerbiai, magyarországi, romániai és szlovákiai akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal, prózaírókkal, költőkkel, irodalomtörténészekkel, nyelvészekkel, színházi szakemberekkel, szociológusokkal és politikusokkal készült interjúk egybefűzése révén jött létre. A beszélgetések a Magyar Szó napilap hasábjain jelentek meg 1977-től 1997-ig. „Az interjúalanyok névsoráról a beavatatlan olvasó is azonnal megállapíthatja, hogy rendkívül reprezentatív. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az itt szereplő neves személyiségek nem valamiféle másokkal szembeni diszkriminatív válogatás alapján kerültek be ebbe a kötetbe, hanem a mindennapok kiemelkedő, sok esetben sorsfordítónak tűnő eseményei, nagyobb visszhangot kiváltó műalkotások, évfordulók, díjak jogán vagy indokán, mégis a teljesség igénye nélkül, mert az itt nem szereplő, ugyancsak közismert személyiségek vagy alkotók esetében, annó dacumál, éppen más volt a kérdező” – fogalmaz a kötet előszava. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jelent meg egyébként a Magyar Szó korábbi fő- és felelős szerkesztőjének munkája.

Az eseményen részt vett mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője, Nyilas Mihály tartományi oktatási és nemzeti közösségi titkár, Erdődi Edvina, a Magyar Összefogás listájának jelöltje, Kiss Gyula újvidéki városi képviselő-testületi képviselő.

A szerző úgy fogalmazott, a könyv címét elsősorban az határozta meg, hogy a magyaroknak lényegében közös a sorsuk nemcsak Szerbiában, hanem a Kárpát-medence szélesebb értelemben vett régiójában is a különbözőségek ellenére is. Bálint a nagy interjúkat kereste a válogatáskor, azokat, amelyek valóban sokat elárultak az adott időszakról, neves személyekkel készültek, olyanokkal, akik valóban elismertnek számítottak, s akik valóban meghatározóak voltak az interjú készítésének pillanatában.