2024. március 28., csütörtök

Az akácméz a legjobb az idén

Másodszor ültek össze a Nemzetközi Mézminőség-vizsgálat szakemberei

Elismerő okleveleket adtak át a méhészeknek tegnap a Vajdasági Gazdasági Kamarában, és ismertették a Második Nemzetközi Mézminőség-vizsgálat eredményeit. Az idén rekordszámú, 92 méhész küldte el termékét elemzésre, az előző években ugyanis mindössze 50-60 terméket vizsgálták meg. Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Macedóniából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából, valamint az idén először Albániából is jelentkeztek méhészek, s közülük néhányan többféle mézzel is szerepeltek a mézminőség-vizsgálaton, amelyet a Pannon Méh Méhészeti Klaszter és az Állategészségügyi Intézet szakemberei végezték el. Az akácméznek kedvezett ez az év.

– Az idén a minőség szempontjából az akácméz bizonyult a legjobbnak. A hársméz meglepő módon nem érte el a várt minőséget. A többi mézfajta az előző évekhez hasonló minőségű. Az idén először zöldcitromból készült méz is érkezett Albániából – mondta Hadži Zoran Jovanović, a Pannon Méh Méhészeti Klaszter képviselője.

A méz minőségének vizsgálata olyan tudományos módszeren alapul, amely még nem terjedt el kellőképpen Szerbiában.

– Mivel a méz természetes összetevőkből áll, hogyan is tudnánk másként értékelni a minőségét, mint ahogyan maga a vásárló fel tudja mérni: mégpedig az ízéről, a színéről és a textúrájáról. Hiszen ha mindez a vásárlónak nem felel meg, nem fogja megvenni a terméket – ecsetelte a klaszter képviselője.

Milorad Malić tartományi mezőgazdasági segédtitkár elmondta, hogy az utóbbi években

négyszer több összeggel támogatja a titkárság a vajdasági méhészeket.

– A múlt évben és az idén is mintegy 20 millió dinárral segítette a méhészeket a titkárság. Fontosnak tartjuk az ilyen jellegű tevékenységeket, hiszen hozzájárulnak a méz minőségének javításához. Az uniós csatlakozás alkalmával ugyanis kiemelkedő szerepet tölt be az országban előállított termékek minősége – mondta Milorad Malić.

Dóri Nevena a bánáti Bóka településről érkezett. Családi vállalkozásán 1990 óta foglalkozik méhészettel.

– Bronzéremmel jutalmaztak az idén, tavaly pedig ezüstéremmel tértem haza. Habár az idén az aranyéremre pályáztam, nagyon örülök a folyamatos elismeréseknek. A jó méz titka abban rejlik, hogy a méhek mely területekről gyűjtik be a virágport. Számunkra az idén nem volt igazán jó a méztermelés, mert mi nem visszük más területekre a kaptárainkat, a környékünkön lévő napraforgó pedig sajnos kevesebb mézet adott az idén. Hetvenöt kaptárunk van, és idén mindössze 300 kiló mézet termeltünk.