2024. április 25., csütörtök

Az E a benzint, a B a dízelt jelöli

Életbe lépett az új üzemanyag-jelölésről szóló rendelet

Péntektől új üzemanyag-jelölést használnak a benzinkutakon az Európai Unió 28 tagállamában, de Szerbiában és Macedóniában is. EU-s irányelv írta elő az új címkék alkalmazását, de az esetleges zűrzavar elkerülése végett a régi jelölések is fennmaradhatnak a töltőkutakon.

Az új jelölések a következők lesznek: E5, E10 és E85 a benzin számára (körben); B7, B10 és XTL a gázolaj számára (négyzetben); H2, CNG, LPG és LNG az autógáz számára (rombuszban). Azokban az országokban, amelyekben a benzin elnevezés használatos (mint Szerbiában és Magyarországon), és nem a petrol, ott a dízelek B betűs jelölése könnyen megkavarhatja a sietősen tankoló autóst. Az E az etanol rövidítése, az E5 tehát azt hozza tudtára a tankolónak, hogy az üzemanyag legfeljebb 5 százalék etanolt tartalmaz. Magyarországon jelenleg csak ilyen benzint forgalmaznak. A dízel jelzésében a B betű a biokomponens tartalomra utal, szintén a betűt követő számmal kifejezve az értéket.

Az új címkék megtalálhatóak lesznek az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban.

Az EU illetékesei szerint az új rendszer segíteni fog a fogyasztóknak, hogy kiválasszák az autójuknak megfelelő üzemanyagot, és hogy plusz információt adjanak a járművezetőknek, amelyek minden európai uniós országban egyértelműek.

A részletek szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik.