2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Ami az énekben rejtőzik

Tenni kell nemzeti megmaradásunk érdekében – hangzott el a tizedik oromhegyesi népdaltalálkozón, melyet szombaton tartottak meg. A Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok nemzetközi népdaltalálkozón mintegy száznegyvenen léptek fel. 

Kónya Róbert felvétele

Kónya Róbert felvétele

Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője köszöntőjében elmondta, feladatuknak tekintik, és vállalják a hagyományok és népzenei hagyatékunk őrzésének és átörökítésének nemes feladatát. Bicskei Bíró Ildikó, aki a népdaltalálkozó műsorvezetője volt, értékes gondolatokat osztva meg a jelenlevőkkel leszögezte, hogy mindennap tenni kell népi hagyatékunk megőrzéséért, és felnőttként sem szabad megfeledkeznünk az ének, az ima, a család fontosságáról.

A nemes gondolatokat követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke emlékeztetett a nemzeti tanácsi választások fontosságára.

– Oromhegyesen nagy hagyományuk van a találkozóknak. Gondoljunk csak a Gazdag Ágra, de a Csillagok, csillagok is egy nagyon fontos és értékelendő találkozó. A népzenét tovább éltetőké. A közös éneklés szépségét, örömét, az élő népzene átörökítését vállalják a jelenlevők. Az az erő mutatkozik itt meg, ami éltetni tud bennünket. Itt, a Délvidéken nincs ember, aki a rendezvény nevét olvasva ne gondolná tovább azt, ami ebben a néhány szóban benne van, és valahol mindannyian nagyon mélyen érezzük mindazt a fájdalmat, mindazt az együttérzést, és ugyanakkor azt a felszabaduló örömöt, ami az énekben rejtőzik. Ezt a boldogságot, kiteljesedést kívánom mindannyiuknak, akkor is, amikor jövőt szeretnénk építeni! Együtt, közösen, a csillagok iránymutatásának köszönhetően találjuk meg azt a helyet, amelyben otthon érezzük magunkat! – mondta.

A magyarkanizsai község kórusai mellett fellépett még Óbecse, Zákányszék és Zenta műkedvelőinek csoportja is, akik emléklapokkal és felemelő élménnyel térhettek haza a népdaltalálkozóról.