2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Kétéves a titeli Magyar Művelődési Központ

Titelen két évvel ezelőtt alapult meg a Magyar Művelődési Központ. A vidék magyarsága hosszú idő után lehetőséget kapott arra, hogy ápolja anyanyelvét, hagyományait, megélje a magyarságát, közösségi életet teremtsen magának. A település központjában, az egykori gyógyszertár felújított épületében van a székházuk.

A Tisza Szállodában megtartott péntek esti ünnepségre eljött a vidék magyarsága. Jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dragan Božić, Titel polgármestere is.

Újra szólt a magyar nóta Titelen (Kecskés István felvétele)

Újra szólt a magyar nóta Titelen (Kecskés István felvétele)

– Mondhatni, hogy a nulláról indultunk. Álmaink egy része megvalósult, a másik meg nem. Legfőbb célunk az anyanyelvápolás megszervezése volt, ami elindult, de sajnos leállt. Bízunk abban, hogy sikerül majd újraindítanunk. Az emberek szeretnek összejönni, barátkozni. Bálokat szervezünk, minden alkalmat kihasználunk arra, hogy találkozhassunk, együtt ünnepeljünk. Kétszer szerveztük meg a Magyar Konyha Napját Titelen, amelyre az idén már külföldi vendégek is érkeztek. Igyekszünk magunk köré vonni a környék magyarságát is – mondja Latinkić Magda, a Magyar Művelődési Központ elnöke.

Az ötezer lakosú Tisza menti településen mintegy hatszáz magyar él, de mivel több mint negyven éve nincs magyar oktatás, így már csak kevesen beszélik az anyanyelvüket.

– A titeliek fölfedezték, hogy milyen sokan vannak, milyen jól érzik magukat ebben a közegben, és a polgármester teljes mértékben támogatja őket. Tehát megteremtődtek azok a föltételek, amelyek a mai, kétéves jubileumról szólnak, hogy mulassunk, érezzük jól magunkat, és sírás helyett inkább örüljünk annak, amink van – mondta többek között Hajnal Jenő.