2024. március 28., csütörtök

Koncert a Zsinagógában

A 150 éves fennállását ünneplő Szabadkai Zeneiskola hangversenyén Kinka Rita, Lévay Aksin Laura, Saša Štulić, valamint a Görög Sisters lép fel

A Szabadkai Zeneiskola idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az e jeles esemény köré fonódó programsorozat keretében, csütörtökön 19 órától a Zsinagógában ünnepi hangversenyre kerül sor. Ezúttal a Zeneiskola volt tanítványai lépnek fel, akik a zenei pályájuk során hírnévre tettek szert. A fellépők Kinka Rita, Lévay Aksin Laura, Saša Štulić, valamint a Görög Sisters, azaz Görög Enikő és Görög Noémi lesznek. Műsoron nagy klasszikus zeneszerzők művei szerepelnek majd. A hangversenyre a belépés díjtalan. A rendezvény folyamán lesz bemutatva a jubileum alkalmából készült kisfilm is, amely az évfordulóhoz illően 150 másodpercig tart. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón az újságírókat Dragana Nikolić, a Zeneiskola igazgatója, Paskó Csaba művészeti vezető, Goran Evetović logisztikai koordinátor, Tamara Marković PR koordinátor és Miloš Radović, a Zeneiskoláról szóló kisfilm producere tájékoztatták.

Dragana Nikolić azt hangsúlyozta, hogy a Szabadkai Zeneiskola térségünk legrégebbi zeneiskolája, és országunkban az egyetlen, ahol magyar nyelven is folyik tanítás. Kezdetben csupán néhány szakkal és kisszámú tanítvánnyal működött, jelenleg pedig megközelítőleg 650 tanulót számlál. Tamara Marković kitért arra, hogy a Zeneiskola kiváló eredményeket ér el különböző versenyeken, a tanulói pedig aktívan részt vesznek városunk művelődési eseményein, például a múlt tanévben több mint 80 rendezvényen léptek fel. Miloš Radović elmondása szerint a jubileumi kisfilm épp a tanulókat helyezi előtérbe, akik számára szintén nagyon fontos ez az évforduló. A koncert kapcsán Goran Evetović kiemelte, hogy egy ilyen nagyszabású és nagy számú közönséget vonzó zenei eseménynél fontos az is, hogy a helyszín a hangzás szempontjából is megfeleljen.

Paskó Csaba az elkövetkező műsorokat ismertette: november 7-én a Zeneiskola tanárai lépnek fel, december 7-én pedig az alsófokú zenede tanulói, december 12-én a szabadkai Városházán sor kerül a Zeneiskola hagyományos karácsonyi-újévi műsorára, amelyen Mozart Koronázási miséjét adják elő Huszár Elvira vezényletével, valamint Beethoven Karfantáziáját (Paskó Csaba vezényletével, míg a kórust Csikós Krisztina tanárnő készíti fel). Ahogyan arról értesülhettünk, jövő év februárjában kamarazenekari koncertre számíthatnak a zenekedvelők, a tanév végén pedig az érettségizők hangversenyére, amely során a végzősöket szimfonikus zenekar kíséri majd.

A jubileumi koncert támogatója a városi képviselő-testület és annak elnöke, Bunford Tivadar. Dragana Nikolić a sajtótájékoztatón köszöntet mondott az önkormányzatnak és a szponzoroknak is.