2024. április 24., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Sem magasság, sem mélység nem rettent

Új kötetet mutatott be a Kiss Lajos Néprajzi Társaság – Dr. Szőke Annát köszöntötték születésnapja alkalmából

Szombaton a kishegyesi Kátai-vendégházban került sor a Kiss Lajos Néprajzi Társaság legújabb kötetének bemutatójára. A Sem magasság, sem mélység nem rettent – Kulturális értékeink a Kárpát-medencében III. címmel megjelent tanulmánykötet a reformáció 500 évfordulója alkalmából tavaly szervezett emlékkonferencia előadásainak anyagából állt össze. A bemutató egyben apropója volt a kötetet szerkesztő dr. Szőke Anna köszöntésének is, aki 70. születésnapját ünnepli. Az eseményen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Linka B. Gabriella, a Magyar Összefogás lista jelöltje, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, valamint a vajdasági magyar politikum és közélet más jeles szereplői.

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság 2013-ban elindított egy kötetsorozatot, amelyet konferenciaanyagokból állítanak össze, számolt be a médiának dr. Szőke Anna.

– A sorozat címe Kulturális értékeink a Kárpát-medencében, és ez a harmadik kötetünk, amely a Sem magasság, sem mélység nem rettent címet kapta. Ez a 2017-ben megtartott református konferenciánk anyagát tartalmazza, ugyanis tavaly ünnepeltük a reformáció 500 éves jubileumát és a társaság négynapos konferenciát szervezett ennek apropóján. Nagyon gazdag ez a kötet, 28 tanulmány került bele és 300 oldalas. Arra különösen büszkék vagyunk, hogy a néprajztudomány eminens szereplői vettek részt a konferencián és adták tanulmányukat a kötethez – mondta el Szőke.

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság egy meghatározó egyesület, hiszen a kutatás, a néprajz és a kulturális antropológia feltárásának és bemutatásának csúcsintézménye, mondta Hajnal Jenő.

– Amikor dr. Szőke Anna vette át a társaság vezetését, egyesíteni tudta a fiatalabb és az idősebb, nagy tapasztalattal rendelkező kutatókat, és ez így együtt alkot kerek egészet. Az sem véletlen, hogy az ő 70. születésnapja alkalmából került bemutatásra a tavalyi konferencia anyagából készült kötet. Az ő köszöntése egy ritka pillanat. Óvónőként kezdte a pályát, s mindvégig megmaradt óvodapedagógusnak, ugyanakkor a szórvány kiváló kutatójává vált. Amit Szőke Anna egykoron leírt, azt a Magyar Nemzeti Tanács gyakorlati eredménnyé tudta változtatni, hiszen játszótereket és játszósarkokat kaptak az óvodák, és óvodák nyíltak a leginkább szórványvidékeken is. Mindez arról árulkodik, hogy a legjobb kutatómunka az, amikor megvalósíthatóvá válik mindez, és a kettő erősíteni tudja egymást. Ebben nagyon nagy szerepet vállalt Szőke – nyilatkozta az MNT elnöke.