2024. április 23., kedd

Magyar sokadalom Belgrádban

A magyar népi kultúra jegyében telt el a hétvége Belgrád központjában, ahol a sétálók magyar népviseletben táncoló párokkal, népzenészekkel és gólyalábas mutatványosokkal is összefuthattak. A Collegium Hungaricum magyar művelődési központ szervezésében Magyar sokadalom elnevezéssel tartották meg a magyar népi kultúra színe-javát bemutató rendezvényt, amellyel a nagyközönség számára is elkezdődött a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat.

A szerb ajkú közönséget szeretnék megszólítani (Diósi Árpád felvétele)

A szerb ajkú közönséget szeretnék megszólítani (Diósi Árpád felvétele)

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum magyar művelődési központ vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a központ előtt szombaton vásári hangulat, játszóház, iparművészeti és kézműves foglalkozások, magyar termékkóstoló, zenés mókázás, táncház, divatbemutató, valamint kosztümös fényképezkedés várta a főváros polgárait, vasárnap pedig a Kalemegdan Zenei pavilonban magyar dallamokat hallhattak.

–A szerb közösség megszólítása a célunk, azoknak az embereknek rendezzük mindezt, akik nem tudnak, vagy nagyon keveset tudnak a magyar kultúráról. Nagyon jó benyomást érzek a fővárosiak részéről, jókedvűen jönnek, jókedvűen mennek, a délutáni táncházba a magyar néptáncosok közé gyerekek és idősek egyaránt beálltak. Megható az a nyitottság és vendégszeretet, amellyel fogadnak bennünket itt, Belgrádban, de délebbre is – számolt be tapasztalatairól az igazgató, és hozzátette, hogy amikor a rendezvény érdekében a szerb fővárosban kérvényezték a Collegium Hungaricum előtti Gračanička utca lezárását, a szerb hatóságok előzékenyen fogadták őket, mindenben segítségükre siettek.

A rendezvényre Magyarország különböző városaiból érkeztek vendégek, előadók és kiállítók, Kádár Ferkó vándorfotográfus Békéscsabáról, Hrivnák Tünde divattervező pdig Budapestről érkezett, de érkeztek vendégek Győrből is. A következő hetek programjairól Szentgyörgyi Klára megjegyezte, hogy a jövő hétvégén Szendrőn (Smederevón) négy magyar költő fog bemutatkozni, amiről egy nyomtatvány is megjelennik, majd Orcsik Roland egy előadást tart a jelenlegi magyar irodalom és költészet jelenlegi állapotairól, de fellépnek majd magyar előadók a belgrádi és a pancsovai dzsesszfesztiválon, valamint komolyzenei és színházi előadások mellett fotó- és porcelánkiállítások (Herendi, Zsolnay és Hollóháza) is lesznek.

–Mindezek mellett a magyarországi szerbek is bemutatják majd, hogy miként őrizték meg irodalmukat, színházukat, közösségüket, mintegy megmutatva azt is, hogy létezik közös élet és együttműködés a két nemzet között – mondta az igazgató.

A Szerbiai Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében a következő hónapokban több szerbiai városban, majd a térség hat országában rendeznek a jövő év decemberéig hasonló rendezvénysorozatokat.