2024. március 28., csütörtök

A cseh és lengyel kormányfők egyetértenek a bevándorlást illetően

Csehország és Lengyelország egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően - közölte újságírókkal hétfőn a Varsóba látogató Andrej Babiš cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával közösen.

A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségét fejezte ki az Európai Bizottság (EB javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.

"Álláspontjaink nagyon közel állnak egymáshoz" - mondta Morawiecki. "Egyértelmű álláspontunk szerint a határvédelem a mi dolgunk. Szóba sem jöhet, hogy bevándorlók befogadására kényszerítsenek minket" - tette hozzá.

"Segítséget kell nyújtani a menekülteknek származási országukban. A külső határokat meg kell erősíteni. Megvédtük ezt az álláspontot (a júniusi uniós csúcstalálkozón), és biztosan nem fogjuk feladni ezt az álláspontot" - jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Morawiecki egyetértett Babiš véleményével, miszerint nem indokolt a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek jelentős kibővítése. Elmondása szerint attól tartanak, hogy ez a strukturális és regionális uniós alapok csökkenését eredményezné.

A lengyel kormányfő beszélt a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatosan is. Az uniós tagországok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának egyik központi témája az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételrendszere lesz.

Morawiecki ezzel kapcsolatosan azt mondta: Lengyelország próbál az "arany középúton" maradni a brit kilépést illetően, ami - mint fogalmazott - azt jelenti, hogy sem a megállapodás nélküli Brexit, sem az nem jöhet szóba, hogy nagy engedményeket nyújtsanak Nagy-Britanniának.

Varsó ugyanazokat a jogokat fogja biztosítani a Lengyelországban élő brit állampolgároknak, mint eddig, miután Theresa May brit miniszterelnök erre ígéretet tett a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel kapcsolatosan is - mondta a lengyel kormányfő.

"Teljes mértékben egyetértettünk a fent említett kérdésekben" - mondta Babiš a találkozó után.

A cseh kormányfő úgy véli, hogy a visegrádi négyek (V4) országainak a júniusi uniós csúcstalálkozón elért siker után - mely fórumon a kötelező kvóták ellen és az illegális migránsok önkéntes alapon való áthelyezése mellett szálltak síkra - saját javaslatokat kellene benyújtaniuk a bevándorlást érintő kérdésekkel kapcsolatosan, például arról, hogy a migránsok munkavállalási vízumok alapján jöhessenek Európába, úgy, mint például a külföldi munkavállalók Csehországba.

"Európának arra kellene összpontosítania, hogy Horvátország, Bulgária és Románia is belépjen a schengeni övezetbe. Nincs értelme olyan területet védeni, amely nem egységes egész" - vélekedett Babiš.

A cseh kormányfő - mint mondta - továbbra is kételkedik az EB javaslatát illetően a Frontex kibővítésére vonatkozóan. "Ezeket az eszközöket sokkal hatékonyabban fel lehetne használni, például az észak-amerikai országokkal folytatott együttműködés fokozására" - mondta.

Babiš a Brexitet illetően is egyetértését fejezte ki Morawiecki kijelentéseivel kapcsolatosan. "A mi érdekünkben áll, hogy a Brexit megállapodás révén történjen meg, és így is ésszerű" - mondta.