2024. április 24., szerda

Alakul a koszovói katonaság

A Szerb Lista képviselői nem támogatják a parlament elé terjesztett javaslatot

Az Amerikai Egyesült Államok és a NATO segítségével Koszovó év végéig megalakítja katonaságát, ha tetszik ez egyeseknek, ha nem, szögezte le a Szerbiai és Rádió Televízió összeállítása szerint Kadri Veseli, a Koszovói Képviselőház elnöke.

Mint hozzátette, a Szerb Lista képviselői ellenzik a koszovói fegyveres erők megalakítását, ugyanakkor ez nem akadály, a katonaság biztosan megalakul. A Koszovói Képviselőház napokon belül megvitatja a törvénycsomagot, amely mentén a Koszovói Biztonsági Erők katonasággá alakulnak át, magyarázta a házelnök.

Slavko Simić, a Koszovói Képviselőház elnökségének tagja megerősítette, hogy a szerb nemzetiségű képviselők nem támogatják a katonaság megalakítását. Mint hozzátette, az elnökség ülésén a szóban forgó törvénycsomag napirendre tűzése ellen szavazott. A törvénycsomag három törvényből áll, ezek tennék lehetővé a biztonsági erők katonasággá való átalakítását, magyarázta Simić, aki szerint ezek ellenben állnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával, valamint veszélyeztetik Koszovó és a Nyugat–Balkán stabilitását.