2024. április 20., szombat

Két személyt sodortak el a kövek

Beomlott a koszovói hegyi attrakció új útvonala, mindjárt be is zárták

Koszovón ma beomlott a Via Ferrata Berim új túrázó, vagyis hegymászó útvonala. Két személy megsérült – közölte közösségi oldalán az Outdoor In, a Zubin Potok idegenforgalmának fejlesztésével foglalkozó szervezet.

A Via Ferrata útvonalat a Mokra Gora hegység Berim szikláin építették ki Zubin Potoktól mintegy 25 kilométerre. A túraút a Berim sziklái alatt indul a barlangig, majd a barlangon át jutnak el a túrázók a Berim első csúcsáig vezető úthoz. Innen vissza lehet menni a sátortáborba, de folytatni is lehet az utat a második csúcshoz, ahol már a vertikális és a horizontális útszakaszok váltják egymást, de ide már komolyabb hegymászó tapasztalatra is szükség van. A második csúcsról a Gazivode-tavat is meg lehet csodálni. Ma a baleset azon az új útszakaszon történt, amelyet a hegycsúcsról való visszatérésre használtak volna. A megnyitón omlott le a fal, két személy megsérült. A férfit a fején találta el a kő, őt már a helyszínen ellátták, így segítség nélkül visszatért a táborba, Sanja Sovrlić újságírónőnek pedig a csípője sérült meg. Az ő mentőakciója, amiben a rendőrök, tűzoltók, mentőegységek és hegymászók is részt vettek, 5 órát eltartott. Az újságírónőt a Kosovska Mitrovica-i Kontakt Plus rádiónak adott nyilatkozata alapján a mitrovicai kórházba szállították gyógykezelésre.

Az Outdoor In közleményéből kiderül, hogy a kő ott indult meg, ahol a füves terület találkozik a sziklás résszel. A kövek útjában több személy is tartózkodott, ám a gyors reagálásnak köszönhetően többségüknek sikerült elkerülni a tragédiát.

A Via Ferrata Berim túraút már három éve létezik, s ez volt itt az első baleset. Az Outdoor In úgy döntött, hogy a biztonság érdekében lezárja ezt az útvonalat és egy biztonságosabbat hoz létre a hegynek azon a szakaszán, amely esetleg nincs veszélyeztetve a kőomlástól.