2024. április 25., csütörtök

Egymilliárd euró az egészségügy fejlesztésére

A várólisták felszámolásának érdekében az éjszakai órákban is szakorvosi vizsgálatokat végeznének el

A sajtótájékoztatón, amelyen Aleksandar Vučić, köztársasági elnök a katonák és rendőrök számára építendő olcsó lakásokkal kapcsolatos részletekről számolt be, azt is bejelentette, hogy a következő három évben a köztársasági költségvetésből egymilliárd eurót fektetnek az egészségügybe.

Az Újvidék Egészségházban nem mindig adnak ki bizonylatot a magánklinikákra, még abban az esetben sem, ha nem áll módjukban egy hónapon belül biztosítani a szükséges vizsgálatot (Ótos András felvétele)

Az egészségházak fejlesztésére 200 millió eurót szánnak. Képünkön az Újvidék Egészségház (Ótos András felvétele)

Az egészségügyi intézmények minden típusa támogatásra, illetve fejlesztésre számíthat.

235 millió eurót terveznek fordítani a közkórházak fejlesztésére, 430 millió eurót a klinikai központokra, 54 millió eurót a belgrádi, úgynevezett Tiršova 2 Gyermekkórház projektumára, 200 millió eurót az egészségházak és 100 millió eurót 11 klinika korszerűsítésére, sorolta Vučić.

– Fontos projektumról van szó, ugyanakkor ezek a beruházások nem elegendők ahhoz, hogy az egészségügyben a megfelelő állapotok uralkodjanak. Ez az ágazat átfogó reform küszöbén áll. Az egészségügyre a költségvetés 20 százalékát költjük. Ez sajnos nem látszik. Nagy béreket adtunk az orvosoknak? Nem. Mégis hatalmas pénzeket költünk az egészségügyre. Átfogó és mélyreható reformok foganatosítására van szükség. Az egyik elképzelés az, hogy a várólisták felszámolásának érdekében éjszaka is legyenek szakorvosi vizsgálatok. Arra kértem Ana Brnabić kormányfőt és a minisztereket, hogy fontolják meg az egészségügy reformjának a módját. Ami mellett jómagam biztosan síkra szállok, az az egészségügyi nővérek helyzetének a jobbá tétele, hogy ne hagyják el tömegesen az országot – fogalmazott Aleksandar Vučić.