2024. április 20., szombat

Az első körben 8826 olcsó lakás épül

23 623 személy jelezte, hogy igényt tart az állami támogatással épülő ingatlanokra

A következő egy hónapban Nišben és Vranjéban kezdik el építeni az úgynevezett olcsó, állami pénzekből támogatott lakásokat a Szerbiai Katonaság és a rendőrség kötelékében szolgálók számára – erősítette meg Aleksandar Vučić köztársasági elnök az Ana Brnabić miniszterelnökkel és a kormány képviselőivel folytatott egyeztetést követően. Mint az a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításából kiderült, később, valamikor 2019 májusa előtt, Kraljevóban, Kragujevacon és Mitrovicán, majd ezt követően legkésőbb a következő év májusáig Belgrádban és Újvidéken kezdik el építeni a lakásokat. Az államfő elmondása szerint második körben – egyelőre nem tudni, hogy mikor – olyan településeken is elérhetővé válnak az olcsó lakások mint Prokuplje, Požarevac, Čačak, Kruševac, Valjevo és Priboj. 

Aleksandar Vučić: A legolcsóbb lakások négyzetmétere 300 és 350 euró között alakul majd (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: A legolcsóbb lakások négyzetmétere 300 és 350 euró között alakul majd (Fotó: Beta)

KISEBB TELEPÜLÉSEN OLCSÓBBAN

Aleksandar Vučić elmondása szerint az országban jelenleg 14 169 rendőrnek, a katonaság 7577 tagjának, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) 856 munkatársának és a védelmi minisztérium 1 021 alkalmazottjának volna szüksége lakásra, azaz a szóban forgó ágazatokból összesen 23 623 személy jelezte igényét  olcsó lakásra. Vranjéban 486, Nišben 2400, Újvidéken 2051, Belgrádban pedig 1000 lakást terveznek építeni.

– Az első körben, 2021-ig 64,35 millió euró értékben 8826 lakás épül. Rendkívül olcsó ingatlanokról van szó, a legolcsóbb lakások négyzetmétere 300 és 350 euró között alakul majd. Prokupljéban, Vranjéban, Požarevacon és egyéb, kisebb városokban lesznek a legolcsóbbak a lakások, Belgrádban, Újvidéken és Nišben pedig valamennyivel drágábbak. A főváros területén Zimonyban épülnek lakások, az első körben ezer készül el. Az érintettek emellett egyéb támogatásra is számíthatnak a vásárlás tekintetében. Az olcsó lakások építéséből az államnak is haszna származik, ez a projektum is hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy 2019-ben a GDP növekedése várhatóan eléri a 4,5 százalékot. Szerbia középső régiójának településein négyemeletes lakótömbök épülnek a katonák és a rendőrök számára, Belgrádban és Újvidéken pedig öt-, illetve hatemeletesek. Azért nem épülnek magasabb épületek, mert tanulmányok bizonyítják, hogy a magasabb épületekben a szülők kevesebb gyermeket vállalnak. Több gyermekre van szükségünk, ezért nem épülnek hatemeletesnél magasabb tömbházak, gondoljon erről bárki bármit. A teljes projektum várhatóan tíz év alatt valósul meg – taglalta Vučić.

Két épülettömb épül majd Újvidéken az állambiztonsági szolgálatok kötelékében szolgáló személyek számára. A telek egy része most még a katonaság tulajdona, kaszárnya van rajta (Ótos András felvétele)

Két épülettömb épül majd Újvidéken az állambiztonsági szolgálatok kötelékében szolgáló személyek számára. A telek egy része most még a katonaság tulajdona, kaszárnya van rajta (Ótos András felvétele)

Az államfő elmondása szerint a garzonlakástól – 32 négyzetméter – és egyszobás lakástól kezdve egészen a három-, valamint négyszobás lakásig – 92 négyzetméter –  bármilyen ingatlan elérhetővé válik az érintettek számára.

Az államfő arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek bizalommal a katonaság és a rendőrség iránt, jelentkezzenek, vállaljanak munkát ezekben az ágazatokban. Az állam azt szorgalmazza, hogy minél vonzóbbá tegye az említett ágazatokat – nyomatékosította Vučić, aki azt is elmondta, hogy az olcsó lakások projektumának második körében 10 ezer lakást terveznek felépíteni.

EGYMILLIÁRD EURÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić bejelentette, hogy a következő három évben a köztársasági költségvetésből több mint egymilliárd eurót fektetnek az egészségügybe. Az egészségügyi intézmények minden típusa támogatásra, illetve fejlesztésre számíthat. 235 millió eurót terveznek fordítani a közkórházak, 430 milliót a klinikai központok fejlesztésére, 54 millió eurót a belgrádi, úgynevezett Tiršova 2 Gyermekkórház projektumára, 200 millió eurót az egészségházak és 100 milliót 11 klinika korszerűsítésére – sorolta Vučić.

– Fontos projektumról van szó, ugyanakkor ezek a beruházások nem elegendőek ahhoz, hogy az egészségügyben megfelelő állapotok uralkodjanak. Ez az ágazat átfogó reform küszöbén áll. Az egészségügyre a költségvetés 20 százalékát költjük, de sajnos ennek nincs látszata. Nagy béreket adtunk az orvosoknak? Nem. Mégis hatalmas pénzeket költünk az egészségügyre. Átfogó és mélyreható reformokra van szükség. Az egyik elképzelés az, hogy a várólisták felszámolása érdekében éjszaka is legyenek szakorvosi vizsgálatok. Arra kértem Ana Brnabić kormányfőt és a minisztereket, hogy fontolják meg az egészségügy reformjának a különböző modelljeit. Ami mellett jómagam biztosan síkra szállok, az az egészségügyi nővérek helyzetének a javítása, hogy ne hagyják el tömegesen az országot. Személyesen fogok azért küzdeni, hogy növekedjen az egészségügyi nővérek bére, hiszen a szakmában ők végzik a legnehezebb munkát. Azt szeretném, hogy az olcsó lakások projektumát újabb ágazatok, illetve munkavállalók számára tegyük elérhetővé – fogalmazott Aleksandar Vučić.

200 MILLIÁRD EURÓ NAGYBERUHÁZÁSOKRA

Az év végéig a gazdasági növekedés biztosan meghaladja a 4 százalékot – fejtette ki Ana Brnabić kormányfő, és hozzátette, ennek köszönhetően Szerbia jövőre több mint 200 milliárd eurót fordíthat nagyberuházásokra. Ennek a pénznek a java részét a közúti és a vasúti infrastruktúra fejlesztésére, a biztonságra, az egészségügyre, valamint a tudomány és az innovációk támogatására fordítja az állam – közölte Brnabić.