2024. március 29., péntek

Megújult a Kamenicai park

Az újvidéki önkormányzat és a tartományi kormány támogatásának köszönhetően befejeződött a Kamenicai park első fázisának a rekonstrukciója

A Kamenicai park régi, földes utait lebetonozták, új közmegvilágítást helyeztek el, és játszóteret létesítettek. A régi földes utakat olyan betonnal fedték le, amely hasonlít a törött kőhöz, így nem tűnik túl szürkének a zöld környezetben. Olyan anyagból készült, amely nem csúszik, még az esős időszakokban sem. A már meglévő, betonból készült betonsétautakra új burkolat került, a felújított utak felülete 6238 négyzetméter.

Befejeződött a Kamenicai park felújításának az első fázisa, megújultak az útfelületek, játszótér épült, padokat helyeztek el (Dávid Csilla felvétele)

Befejeződött a Kamenicai park felújításának az első fázisa, megújultak az útfelületek, játszótér épült, padokat helyeztek el (Dávid Csilla felvétele)

A rekonstrukciós munkálatok befejeztével a parkot meglátogatta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, és Igor Mirović tartományi kormányfő.

– Újvidék legnagyobb és legrégibb parkja az utóbbi évtizedekben nem állt az érdeklődés középpontjában, de ezen most változtattunk, a látogatók számára sokkal vonzóbb lett a felújításoknak köszönhetően. Ez az első fázisa a rekonstrukciós munkálatoknak, a második részre pedig már biztosítottuk a pénzeszközöket, hamarosan kiírják a megkezdéséhez szükséges versenypályázatot. Eddig 70 millió dinárt fektettünk a Kamenicai park felújításába, az újabb fázis befejezésére pedig további 70 milliót biztosítottunk. Az a legtermészetesebb, hogy Vajdaság legnagyobb városának kiváló az együttműködése a tartományi szervekkel, ennek köszönhetően közös projektumokkal járulhatunk hozzá az életminőség javításához. Befejeztük az Újtelep és a Heréskert közötti új park projektumát, most a közbeszerzésen van a sor, majd felhívást intézünk az újvidékiekhez, járuljanak hozzá ötleteikkel a park elnevezéséhez – mondta Újvidék polgármestere, majd hozzátette: jövőre nagymértékben növelik a zöld területeket a városban, nagyszabású ültetési akciót szerveznek.

– Felhívást intézünk minden intézménynek, egyénnek, kapcsolódjanak be a növényültetési akcióba, hogy Újvidék olyan „zöld” város legyen, mint amilyenek az európai nagyvárosok. Egy jól megszervezett, koordinált, közös akcióról van szó, mert az a célunk, hogy Újvidék élhető város legyen – magyarázta Vučević.

A Kamenicai park Újvidék legrégibb, és legnagyobb parkja, összesen 33 hektáron terül el. Az újvidéki képviselő-testület döntése alapján védett zöld területté nyilvánították. Karbantartásával a Városi Kertészet közvállalatot bízták meg.