2024. április 24., szerda

4 nap – 4 város – 4 templom

Hódmezővásárhelyi diákok Topolyán, Zomborban, Bácskossuthfalván és Szabadkán

A Határtalanul! program jóvoltából az anyaországi diákok négy nap alatt négy helyszínen négy vallás templomaival ismerkednek meg Vajdaságban.

A hódmezővásárhelyi diákokat Gazsó Hargita kalauzolta Topolya Község Múzeumában (Herceg Elizabetta felvétele)

A hódmezővásárhelyi diákokat Gazsó Hargita kalauzolta Topolya Község Múzeumában (Herceg Elizabetta felvétele)

A hódmezővásárhelyi diákokat tárlatvezetéssel, műhelymunkával és játszóházzal fogadták pénteken délelőtt Topolya Község Múzeumában, majd megtekintették a topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templomot.

A Határtalanul! program célja a Magyarországon működő közoktatási intézmények hetedik osztályos tanulói számára a határon túl élő magyarság megismerése, elsősorban kulturális és honismereti megközelítésben, az adott tájegység sajátosságainak felfedezésével együtt. A hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola hetedikes tanulói Szerbia magyarlakta települései közül járnak be néhányat.  A 4 nap – 4 város – 4 templom gondolatának keretében Topolyán katolikus, Bácskossuthfalván református, Zomborban szerb-ortodox templomot látogatnak meg, Szabadkán pedig a felújított zsinagógában tesznek tanulmányi sétát. Felfedezőútjuk során a diákok terület-, kerület-, felszín- és térfogatméréseket is végeznek az említett vallási terekben.

Topolya Község Múzeuma a hódmezővásárhelyi iskola szerbiai tartózkodásának pártfogója, az utazás programjának megszervezője. A tanulók ismereteinek bővüléséhez jelentős mértékben hozzájárult a múzeumi séta is, melynek során a Munk Artúr kiállítással ismerkedtek meg a diákok.

Dr. Vanderstein Noémi kísérő pedagógus elmondta, hogy az országhatárhoz közel eső gyönyörű épületekről hallottak, ezért szerettek volna ide eljönni. Érkezésük előtt előadásokat tartottak a gyerekeknek a határon túli magyarlakta területekről. A gyermekek közül még egyik sem járt eddig  Vajdaságban, mindannyian izgalommal várták ezt a négy napot.