2024. március 28., csütörtök

Katasztrófahelyzetet oldottak meg

Szimulációs mentési gyakorlatot hajtottak végre Horgoson

Szimulációs mentési gyakorlatot hajtottak végre általános iskolás diákok bevonásával Horgoson. A gyakorlat témája az volt, hogyan kell eljárni földrengés alkalmával, illetve miként lehet az embereket kimenteni az összedőlt épületek alól.

A bemutatón a gyerekek is megtanulták, miként kell eljárni elemi csapások esetén (Jenei Klementina felvétele)

A bemutatón a gyerekek is megtanulták, miként kell eljárni elemi csapások esetén (Jenei Klementina felvétele)

A látványos akciót Magyarkanizsa Község Rendkívüli Helyzetekért Felelős Törzskara, a Magyarkanizsai Egészségház sürgősségi szolgálata és a horgosi Önkéntes Tűzoltó-egyesület munkatársai közösen bonyolították le. A művelődési ház előtt mintegy kétszáz gyermek részvételével lezajlott gyakorlat támogatója a kucorai székhelyű Caritas Apostolskog Egzarhata segélyszervezet volt, amely ebben az évben az Otthon, biztonságos otthon nevű projektjük keretében Magyarkanizsa község természeti csapások elleni védekezését segíti. A bemutatót annak apropóján tartották meg, hogy október 13-a az elemi csapások elleni védekezés világnapja. A diákoknak azt is megmutatták, hogyan kell használni a porral oltó kézi tűzoltókészüléket, mindezt azonban csak azután, hogy végighallgatták Csikós Lászlónak, a községi tanács szociális ügyekkel és egészségvédelemmel megbízott tagjának a gyerekek nyelvén előadott, mégis kellő komolysággal és figyelemfelkeltéssel fűszerezett előadását, illetve megnézték a szimulációs mentési gyakorlatot.

Bajtai Balázs, Magyarkanizsa Község Rendkívüli Helyzetekért Felelős Törzskarának tagja a rendezvény kapcsán elmondta, hogy egy összedőlt épület romjait állították össze palettákból, és onnan mentették ki a „sérülteket”.

– A bemutató célja az volt, hogy a gyerekek is tudják, miként lehet a legcélszerűbben eljárni elemi csapások esetén. A katasztrófaelhárításban mi legutóbb a svilajnaci árvíz után segédkeztünk 2014-ben, de minden helyzetre fel kell készülni, és jó, ha a gyerekek is tudják, hogyan lehet a legokosabban cselekedni egy-egy ilyen katasztrófa esetén – emelte ki Bajtai Balázs.

A gomolygó füstfelhőkben a mentők és a tűzoltók sürögtek-forogtak, a gyerekek pedig nemcsak figyeltek, hanem részt is vettek az akcióban, ugyanis a szervezők fontosnak tartották, hogy őket is bevonják a szimulációs mentési gyakorlatba.