2024. március 29., péntek

Tarlógyújtogatás

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban láthatunk lángoló, füstölgő, vagy már csak megperzselődött, megfeketedett tarlókat annak ellenére, hogy törvény tiltja a tarlók felgyújtását, leégetését.

A törvényre továbbra is fittyet hányva, a földtulajdonosok szorgalmasan gyújtogatnak, és nem számolnak a tűz következményeivel.

Az elmúlt napokban Kishegyes községben, a főút melletti tarló lángolt, ám sajnos nemcsak az. A tűz átterjedt az út melletti fás-bokros részre, valamint az útra merőleges, mintegy 2-3 méter széles szélvédő sávra is, amelyben hatalmas károkat okozott. Az utóbbi hely, ha nem ég le szinte teljes egészében, alkalmas lett volna például a fácánok számára, akik itt könnyedén, és ideális körülmények között költhették volna ki fiókáikat a jövő tavasszal. Sajnos azonban ez a bokros rész tavaszra nem bizonyulhat alkalmas költőhelynek, ahogy arra sem lesz alkalmas, hogy szélvédő funkcióját betöltse.

A tarlón égő tűz most a bokrokat semmisítette meg, de ettől rosszabb is történhetett volna. A füst akadályozza a látási viszonyokat, és veszélyesebbé teszi a közúti közlekedést. Az út menti fákra átterjedő tűz miatt a fák akár rádőlhettek volna az úttestre is, megbénítva a közúti forgalmat. A tűz átterjedhet esetleg olyan parcellára, ahol még nem fejezték be a betakarítást, ezzel tetemes anyagi kárt okozva. Sőt akár épületek, emberek élete is veszélybe kerülhet ilyen mértékű gondatlanság miatt.

A tűz továbbterjedését az Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistái fékezték meg.