2024. április 20., szombat
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Harminc

Az átlagéletkor növekedésével kapcsolatban általában az a vélemény, hogy tulajdonképpen az öregkor hosszabbodik, ami azonban csak részben igaz. Sok körülmény miatt valaha a 40 évesek már nagyon idősnek számítottak, ma pedig elég körülnézni, és látni, vagy éppenséggel saját tapasztalatból tudni, hogy a 40 nem is olyan borzasztó. Nehéz ugyan megérteni, de ez nagyon is összefügg a munkakor végső határának kitolásával is, hiszen ha az ember valamivel tovább fiatal vagy középkorú, akkor a munkaképességi határ is megnövekszik. Nem állítanám, hogy a törvényhozókat éppen ez vezérli, tény viszont, hogy sokan még nyugdíjközelben sem érzik az évek terhét, és színvonalasan el tudják látni a munkájukat.

Nem meglepő ezért, hogy az aktív évek kitolódása minden területen, így a sportban is nagyon észrevehető. Valaha igazi csodának számított, ha a sok mozgást igénylő sportágakban bárki is 30-on felül még ott volt, manapság pedig sok esetben csak ekkor kezdődik a csúcsteljesítmény tényleges éveinek korszaka.

Valaha nagy csoda és párját ritkító eset volt, hogy az angol Stanley Matthews még 50 évesen is focizott, bár nem az első vonalban, manapság pedig csaknem természetes, hogy Emanuel Ginóbili 41 éves korig helytállt az NBA-ligában, hogy Dirk Nowitzki 40 évesen is vállalt még egy idényt, másfél hónap múlva pedig megtudjuk, hogy a 47. évében járó Noriaki Kaszai még indul-e a síugró-világkupában.

A fenti irányzat a teniszben is egyre észrevehetőbb, és nem csak a férfiak mezőnyében. Náluk ugyan kifejezettebb, hisz a legjobb 10 között heten, az 50-ben tizenkilencen, a 200-ban pedig hatvanhatan léptek már a negyedik évtizedbe. A nőknél a 10-ben csak Angelique Kerber múlt el 30, az 50-ben már tízen vannak, a 200-ban pedig harmincan.

Még érdekesebb adat, hogy a férfiak mezőnyében az aktív játékosoknál kizárólag 30 évet már betöltött teniszezőt tudunk felsorolni a Grand Slam-titulust nyertek között. Pár hete előbb Juan Martín del Potro, majd Marin Čilić jutottak ebbe a korba, és csatlakoztak a 37 éves Roger Federerhez, a 34.-et taposó Stan Wawrinkához, a 32-t is már betöltött Rafael Nadalhoz, valamint Andy Murray-höz és Novak Đokovićhoz, akik májusban ünnepelték 31. születésnapjukat.

Soha nem volt még, hogy az egészen fiatalok vagy még véletlenül sem korosak ennyire versenyképtelenek lennének, mint jelenleg. Sok közöttük a kiváló teniszező, elvégre az éppen folyó sanghaji 1000-es torna tábláján 19-en mondhatták el, hogy 23 és fél évnél fiatalabbak. Ezt a határt a brit Kyle Edmund éveinél húztuk meg, 6-an a nyolcaddöntőben is még érdekeltek voltak, viszont épeszű jós mégsem közöttük látja a legvalószínűbb bajnokot.